To «ψέμα» της κυβέρνησης για επιδότηση των παγίων δαπανών – Οι μισές αιτήσεις απορρίφθηκαν

Ελάχιστοι πήραν βοήθεια

To «ψέμα» της κυβέρνησης για επιδότηση των παγίων δαπανών – Οι μισές αιτήσεις απορρίφθηκαν

Το υπουργείο Οικονομικών διαφήμισε την επιδότηση των παγίων δαπανών, όμως δεν την υιοθέτησε, καθώς μία στις δύο επιχειρήσεις βρέθηκε εκτός.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου, από τις 74.000 επιχειρήσεις που κατέθεσαν αίτηση στην πλατφόρμα myBusinessSupport, εγκρίθηκαν οι 30.000, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης και τουρισμού.

Συγκεκριμένα, τα κρατικά κουπόνια για τον συμψηφισμό χρεών με Εφορία και Ταμεία θα λάβουν, μεταξύ άλλων, σχεδόν 10.000 επιχειρήσεις εστίασης και 3.000 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Απορρίφθηκαν οι μισές αιτήσεις

Επισημαίνεται πως αρκετές από τις αιτήσεις που «κόπηκαν» αφορούσαν επιχειρήσεις που είχαν δηλώσει αύξηση τζίρου και όχι μείωση τουλάχιστον 30%, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες το ποσό της επιδότησης είχε υπερκαλυφθεί από τις υπόλοιπες κρατικές ενισχύσεις που είχαν δοθεί, όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές.

Σημειώνεται πως από την επιδότηση παγίων δαπανών αφαιρούνται οι επιστρεπτέες προκαταβολές που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις, προκειμένου στη συνέχεια να προκύψει το ποσό που θα καταβληθεί μέσω των κρατικών κουπονιών.

Οι «κόφτες»

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:

• Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους
• Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης
• Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται
• Nα παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020
• Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019

Οι δαπάνες που επιδοτούνται

Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει. Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:

• παροχές σε εργαζομένους
• ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμένων
• ενέργεια
• ύδρευση
• τηλεπικοινωνίες
• ενοίκια
• λοιπά λειτουργικά έξοδα
• χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.