ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Γονάτισαν» τα νοικοκυριά – Δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

«Γονάτισαν» τα νοικοκυριά – Δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Αποδίδουν καρπούς οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στην αγορά για τη βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ.

Με βάση τα στοιχεία εισπράξεων για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η ΑΑΔΕ πέτυχε να πληρώνεται εμπρόθεσμα ο ΦΠΑ σε ποσοστό 83,77%. Δηλαδή, μόλις κάτι λιγότερο από δύο στα δέκα ευρώ του ΦΠΑ, δεν καταβάλλονται εντός της διορίας πληρωμής.

Και γενικότερα, πάντως, οι επιχειρήσεις «πληρώνουν αμέσως» τους φόρους τους. Καθώς η εφορία πιέζει, πολλές προτιμούν να πληρώσουν στην ώρα του το Δημόσιο, έστω και αν καθυστερούν να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους.

Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων πληρώνεται εμπροθέσμως σε ποσοστό 89,26%! Δηλαδή, εννέα στα δέκα ευρώ φόρου εισοδήματος πληρώνονται εγκαίρως, για να μην μπλέξουν οι επιχειρήσεις με κατασχέσεις και μπλοκάρισμα λογαριασμών.

Αντιθέτως, τα ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν στην ώρα τους, τους τρέχοντες φόρους. Ένα στα τρία ευρώ από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων πληρώνονται εκπρόθεσμα, αφού βγουν ληξιπρόθεσμα -ή και καθόλου! Ο φόρος εισοδήματος των φυσικών προσώπων εμφανίζει την χαμηλότερη εισπραξιμότητα, με μόλις 68,89%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμα και ο ΕΝΦΙΑ, όμως, που στα πρώτα χρόνια εμφάνιζε την μεγαλύτερη εισπραξιμότητα (της τάξεως του 80%) πλέον δύσκολα πληρώνεται. Στο ίδιο δεκάμηνο ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων εμφανίζει ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών 74,18%. Δηλαδή, ένα στα τέσσερα ευρώ προστίθεται στα απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη των 103 δισ. ευρώ (ή 185 δισ. με τις προσαυξήσεις) των ιδιωτών προς το Δημόσιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.