ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Κυβερνητικό και δικαστικό «βατερλώ» η υπόθεση της Novartis; – A.Σαμαράς: «Θα τους πάω μέχρι τέλους»

Κυβερνητικό και δικαστικό «βατερλώ» η υπόθεση της Novartis; – A.Σαμαράς: «Θα τους πάω μέχρι τέλους»

Από προστατευόμενος μάρτυρας έγινε μέσα σε λίγες ώρες κατηγορούμενος. Ο Νίκος Μανιαδάκης είναι το πρόσωπο των ημερών όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην πολύκροτη υπόθεση Novartis. Επιμένει ότι δέχτηκε πιέσεις να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα και προκαλεί νέους τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό.

Με νέα του συνέντευξη, αυτή τη φορά στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, ο Νίκος Μανιαδάκης επανέλαβε όσα είπε το βράδυ της Τετάρτης (02.01.2019) στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ για την υπόθεση Novartis:

Oτι δηλαδή δέχτηκε πιέσεις να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα για το αν είχαν παρανομήσει αλλά επέμεινε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Για μια ακόμα φορά, ο άνθρωπος που από προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis έγινε κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία, υποστήριξε πως όταν τον συνέλαβαν πριν από μερικές μέρες στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” δεν είχε σκοπό να διαφύγει στο εξωτερικό. Αντίθετα, είπε, ότι όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει περισσότερα από 70 ταξίδια, όλα σε γνώση των αρχών.

«Την Πέμπτη συναντήθηκα με την ίδια την εισαγγελέα, της είχα πει ότι θα μετακομίσω στο εξωτερικό» είπε ο Νίκος Μανιαδάκης, επαναλαμβάνοντας ότι τον κράτησαν από τις 08:00 έως τις 14:00 στο αεροδρόμιο με διάφορα προσχήματα και μετά του παρουσίασαν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

«Οι Αρχές γνώριζαν ότι θα μετακομίσει η οικογένεια και εγώ θα επέστρεφα και μάλιστα μου είχαν δοθεί οδηγίες για το ποιες θα είναι οι διαδικασίες με τις εκεί αρχές», επανέλαβε.

Διερωτήθηκε μάλιστα πως θα μπορούσε να διαφύγει «από τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ;».

Ο άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου» επέμεινε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με παράνομες πράξης άλλων. Αρνήθηκε πως έχει κάνει οτιδήποτε επιλήψιμο. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν ευθύνες για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων».

«Οι εισαγγελείς εμμένουν στην άποψη ότι εγώ γνωρίζω για το αν έχουν γίνει έκνομες πράξεις από πλευράς πολιτικών προσώπων. Εγώ όμως δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα ούτε έχω συμμετάσχει σε τέτοιες ενέργειες», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «μου ζητήθηκε πολλές φορές να κατονομάσω πρόσωπα».

Όταν ρωτήθηκε γιατί έκρινε πως έπρεπε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων (σ.σ. στον ΣΚΑΙ χθες είπε ότι τόσο στις ελληνικές αρχές όσο και στο FBI είχε καταθέσει και επωνύμως) από τη στιγμή που δεν έχει κατονομάσει πολικά πρόσωπα, ο Νίκος Μανιαδάκης απάντησε:

«Tο να αποκαλύψεις αν σε κάθε τετράμηνη τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχει ένα ευρώ αύξηση που οδηγεί σε 10 εκατ. χρέος, αυτό δεν χρειάζεται προστασία;. Ποτέ δεν υποσχέθηκα ούτε είπα ότι θα δώσω στοιχεία και συγκεκριμένους ανθρώπους. Αν υποδείξεις ότι έχουν γίνει παράνομες αυξήσεις στα φάρμακα και κάποιοι θιγούν, αυτό χρήζει προστασίας».

Σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο συνήγορος προστατευόμενων μαρτύρων Παύλος Σαράκης, ότι δηλαδή έχει καταθέσει ονόματα πολιτικών προσώπων της Ελλάδας στις αμερικανικές Αρχές, διέψευσε, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο είναι «αναληθές» και κατηγόρησε τον νομικό για τις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι, «έχει οικονομικό κίνητρο. Έχω καταθέσει με το πραγματικό μου όνομα, αλλά δεν έχω αναφέρει κανέναν», τόνισε.

Ο Νίκος Μανιαδάκης άφησε μάλιστα και αιχμές πως του έχει στηθεί παγίδα.

«Είναι προφανές το τι έχει συμβεί», είπε. Εκτίμησε δε ότι «υπάρχει τεράστια υπόθεση με δεκάδες παρακλάδια».

«Δέχτηκα πιέσεις να ενοχοποιήσω Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα»

Καταγγελίες περί εισαγγελικών πιέσεων ώστε να ομολογήσει πως έχει λάβει χρήματα για λογαριασμό πολιτικών διατύπωσε την Τετάρτη ο Νίκος Μανιαδάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Μανιαδάκης ισχυρίστηκε ότι στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου, εκλήθη από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

«Είναι δυνατό να έχω ελεγχθεί απ όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να βγαίνει ένας εκ των άλλων μαρτύρων, αορίστως, να λέει ότι εγώ πήρα 120.000 ευρώ για να επηρεάσω την πολιτική υγείας της χώρας; Και το κατηγορητήριο λέει ότι εγώ επηρέασα την πολιτική ηγεσία για να περάσει ένα νομοσχέδιο για την πολιτική των φαρμάκων. Εγώ κλήθηκα την περασμένη εβδομάδα για να καταθέσω το εάν είχα λάβει το χρηματικό ποσό. Και αυτή τη φορά το αρνήθηκα, δεν γίνεται να καταστρέφουν την ζωή ενός ανθρώπους όταν έχει ελεγχθεί απ όλους. Ήταν ξεκάθαρο γιατί με πιέσανε: Μου ζητήθηκε και πάλι να ομολογήσω εάν πήρα χρήματα ή εάν γνώριζα εάν λάβανε χρήματα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα από την εταιρεία, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιάννης Στουρνάρας.Ότι κατέθεσα στις ΗΠΑ, τα ίδια κατέθεσα και εδώ. Μόνο που στις ΗΠΑ κατέθεσα επωνύμως, αρνήθηκα ότι γνωρίζω τον οποιονδήποτε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, τόνισε:

«Τον κ. Σαμαρά δεν τον έχω δει ποτέ στη ζωή μου, τον κ. Στουρνάρα τον είχα καθηγητή μου στη σχολή, και ο κ. Γεωργιάδης με είχε καλέσει για να ακούσει τις απόψεις μου και ανέλαβα να συμμετάσχω στις επιτροπές για τις τιμές του φαρμάκου. Δεν έχω διοριστεί πουθενά και δεν έχω υπογράψει ποτέ, τίποτε στη ζωή μου. Πώς γίνεται εγώ να βρίσκομαι κατηγορούμενος γιατί ένας άλλος μάρτυρας λέει αορίστως ότι έλαβα 120.000 ευρώ;»

«Μου ασκούνται διάφορες πιέσεις προκειμένου να παραδεχτώ εγώ ενοχές πολιτικών προσώπων τα οποία εγώ ουδέποτε γνωρίζω αν έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει ή οτιδήποτε έχουν κάνει» υποστηρίζει ο κ. Μανιαδάκης. Στη συνέχεια τονίζει πως του ασκούνται πιέσεις να αναφέρει εάν γνωρίζει ότι «τρία πρόσωπα έχουν χρηματιστεί ή όχι».

«Με ρωτούν για τον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα», λέει και προσθέτει:

«Σε πολλές από τις περιπτώσεις που με πίεζαν οι εισαγγελείς όταν οι μάρτυρες έλεγαν ότι δωροδοκούμαι με ρωτούσαν μετά αν ήξερα αν έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί και μήπως εγώ δωροδοκούμουνα για λογαριασμό των πολιτικών».

Επίσης καταγγέλλει ότι έχει πέσει θύμα πολιτικής δίωξης και τόνισε:

«Μου ασκήθηκαν πιέσεις κατόπιν διαρροών και σαφέστατων αναφορών των εισαγγελέων ότι οι άλλοι δύο μάρτυρες σε κατηγορούν και αυτό έχει ως συνέπεια την άσκηση διώξεων».

Τί είπε ο Α.Σαμαράς

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνέντευξη του Νίκου Μανιαδάκη σχετικά με το ότι δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να καταθέσει ότι οι τρία πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χρηματίστηκαν στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis.

«Είχα πει ότι επρόκειτο για τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ. Τώρα αρχίζει αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως… Είχα πει ότι «θα τους πάω ως το τέλος». Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί…», αναφέρει ο κ. Σαμαράς σε ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης, στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου, εκλήθη από τους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη και τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Προστατευόμενος μάρτυρας

Όταν η κυβέρνηση έκανε σημαία το λεγόμενο σκάνδαλο της Novartis, ο Νίκος Μανιαδάκης βαπτίστηκε προστατευόμενος μάρτυρας και έλαβε την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου».

Έτσι, ως ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, έχει κληθεί από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και έχει καταθέσει συνολικά 4 φορές, καθώς θεωρείται ότι γνωρίζει πολλά για πρόσωπα και πράγματα που σχετίζονται με την υπόθεση της Novartis. Παράλληλα, για την ίδια υπόθεση της Novartis είχε καταθέσει και στο FBI, χωρίς ωστόσο εκεί να χαρακτηριστεί προστατευόμενος μάρτυρας.

Φέρεται ότι συμμετείχε στην διαδικασία διαμόρφωσης της τιμής των φαρμάκων, έτσι ώστε με υπερτιμολόγηση κάποιων φαρμάκων να κέρδιζε η Novartis και να είχε απώλειες το Ελληνικό Δημόσιο, όπως επίσης φέρεται ότι συμμετείχε και σε μεθόδους επιρροής της τιμής των φαρμάκων, κάτι που ο ίδιος το απέκρουσε κατά την κατάθεσή του την 25η Ιανουαρίου 2018 ενώπιον της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη.

Σαράκης: Έπαιξε διπλό παιχνίδι

Νωρίτερα, είχε μιλήσει και ο Παύλος Σαράκης, δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων των αμερικανικών αρχών. Κατηγόρησε τον Νίκο Μανιαδάκη για διπλό παιχνίδι, το οποίο τελικά “γύρισε” σε βάρος του.

«Ο κ. Μαναδιάκης μετετράπη από μάρτυρας σε κατηγορούμενο, λόγω του ότι η τακτική που ακολούθησε ήταν εις βάρος του (…) Η επιλογή του διπλού παιχνιδιού ήταν σε βάρος του» είπε ο Π. Σαράκης και υποστήριξε ότι τις καταθέσεις του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα υπάρχουν «αναφορές σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα». Αν και είπε ότι ο ίδιος δεν έχει δει τις καταθέσεις του Νίκου Μαναδιάκη, εκτίμησε, έχοντας γνώση του πώς λειτουργούν οι ανακρίσεις και οι συζητήσεις με τις αμερικανικές Αρχές, ότι ο κατηγορούμενος «απέδωσε ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα ακόμα και στις ελληνικές Αρχές, σε συγκεκριμένους παράγοντες, ενώ κάνει λόγο για διαφθορά ύψους 1,8 δισ. ευρώ».

Ο Παύλος Σαράκης χαρακτήρισε τον Νίκο Μανιαδάκη «ισχυρό παράγοντα που γνώριζε πράγματα για τον κόσμο της φαρμακοβιομηχανίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο» και διερωτήθηκε πώς «ένα καθηγητής της Δημόσιας Υγείας ταξιδεύει για δουλειές σε όλο τον κόσμο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.