Χιλιάδες φορολογούμενοι, από εδώ και στο εξής, προκειμένου να γλιτώσουν την πληρωμή έξτρα φόρου, θα πρέπει να είναι με την χρεωστική ή την πιστωτική κάρτα στο χέρι, και με αυτόν τον τρόπο να πραγματοποιούν όλες τους τις συναλλαγές.

Το νέο καθεστώς για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ενεργοποιείται και απαιτεί περισσότερες e-αποδείξεις από τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να το καλύψουν, τότε θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό. Στη διαφορά δηλαδή μεταξύ των ηλεκτρονικών αποδείξεων που απαιτούνται και σε αυτές που έχει ο φορολογούμενος.

Για παράδειγμα μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει το 2020 ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες π.χ. 5.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με φόρο 22% δηλαδή 1.000 επί 22%, που σημαίνει φόρος 220 ευρώ.