ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Δεν θέλει αγορές χωρίς μεσάζοντες ο Α.Γεωργιάδης!

Θέλει κατάργηση του θεσμού την ίδια στιγμή που η ακρίβεια διαλύει και πάλι τους Έλληνες

Δεν θέλει αγορές χωρίς μεσάζοντες ο Α.Γεωργιάδης!

«Οι αγορές χωρίς μεσάζοντες ήταν ένα γέννημα της οικονομικής κρίσης και όσο η Ελλάδα επιστρέφει προς την κανονικότητα τόσο και οι θεσμοί της πρέπει να γίνονται περισσότερο κανονικοί».

Αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη στις 13 Μαΐου 2022 στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για να δικαιολογήσει την ανεκδιήγητη απόφαση που έλαβε για την απαγόρευση του θεσμού. Τι κι αν οι πολίτες – καταναλωτές αυτής της χώρας έχουν να αντιμετωπίσουν ένα τσουνάμι ακρίβειας, από την ενέργεια και τα καύσιμα έως τα βασικά καταναλωτικά αγαθά; Εχουν την ατυχία να ορίζει τις τύχες τους ο πλέον ακατάλληλος άνθρωπος την πλέον ακατάλληλη στιγμή.

Η απαγόρευση των αγορών χωρίς μεσάζοντες ήλθε μέσα από τον νόμο 4849 που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2021 και όριζε, μεταξύ άλλων, ότι από την 1η Μαΐου 2022 θα πρέπει να σταματήσουν. Παρότι, λοιπόν, οι αγορές αυτές, ακριβώς επειδή λειτουργούσαν χωρίς τους μεσάζοντες, είχαν φτηνότερα προϊόντα για τους καταναλωτές και μεγαλύτερο κέρδος για τους παραγωγούς, ο κ. Γεωργιάδης επέλεξε αφενός μεν να τις υποβαθμίσει, αφετέρου δε να τις συκοφαντήσει.

Το έτερο επιχείρημα του υπουργού Ανάπτυξης είναι ότι οι αγορές αυτές λειτουργούσαν άναρχα και συνεπώς ήταν ευεπίφορες σε παρανομίες. Υιοθετώντας πλήρως τις αιτιάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ), ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι «ενώ οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές είναι επισταμένοι και πλέον εξαιρετικά οργανωμένοι, στις αγορές χωρίς μεσάζοντες μπορούσαν πολύ εύκολα οι διάφοροι εμπλεκόμενοι να δηλώνουν ότι είναι παραγωγοί ή αλληλέγγυοι ανεξέλεγκτα, να δηλώνουν προϊόντα ότι είναι ελληνικής καταγωγής -πατάτες, μέλι και άλλα-, ενώ ήταν στην πραγματικότητα εισαγόμενα από γειτονικές χώρες, να πωλούν χωρίς σχεδόν καθόλου παραστατικά και γενικά να ανταγωνίζονται τις λαϊκές αγορές, θα έλεγα με τρόπο εντελώς αθέμιτο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους ίδιους τους παραγωγούς που συμμετέχουν στις αγορές χωρίς μεσάζοντες, η όποια παραβατικότητα δεν είναι περισσότερο εκτεταμένη σε σχέση με άλλες οικονομικές δραστηριότητες και σε κάθε περίπτωση ουδείς αρνήθηκε οποιονδήποτε έλεγχο από την Πολιτεία, που, λίγο πολύ, λέει ότι, αντί να κάνει τη δουλειά της, καταργεί έναν πετυχημένο και απαραίτητο θεσμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.