Δεν υποχώρησε η Ιταλία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2019 – Σαλβίνι: Δεν μας δεσμεύουν οι κανόνες της ΕΕ

Δεν υποχώρησε η Ιταλία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2019 – Σαλβίνι: Δεν μας δεσμεύουν οι κανόνες της ΕΕ

Ανυποχώρητη στις αφόρητες πιέσεις Βρυξελών και αγορών εμφανίζεται η ιταλική κυβέρνηση. Καμία αλλαγή στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό του 2019 δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει η ιταλική κυβέρνηση, όπως ξεκαθαρίζουν κορυφαία στελέχη της.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ενέκρινε την φορολογική μεταρρύθμιση και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019. Το υπουργικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι (μετά τις 23.00μμ ώρα Ελλάδας).

Μεταξύ των άλλων, τα μέτρα που εγκρίθηκαν προβλέπουν ότι δεν θα αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας, και παράλληλη μείωση της συντάξιμης ηλικίας για περίπου πεντακόσιες χιλιάδες ιταλούς.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίσθηκε ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 πρόκειται να εφαρμοστεί το εισόδημα του πολίτη, για τη βοήθεια ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, τόνισε ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη, και ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει, θα συνεχιστεί βάσει των όσων προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Di Maio υπογράμμισε ότι πρόκειται να περικοπούν οι υψηλότερες συντάξεις.

Μέχρι τώρα, έχει διαρρεύσει ότι οι μειώσεις θα αφορούν τις συντάξεις που ξεπερνούν τις 4.500 ευρώ τον μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, γεγονός το οποίο δεν αποδέχεται η Ευρωζώνη, αλλά όπως τόνισαν εκ νέου τόσο οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, ότι η Ρώμη δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να υπαναχωρήσει από τον στόχο για έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες και παρά το συνεχή «χτυπήματα» στις αγορές και κυρίως σε αυτήν ομολόγων, με το κόστος δανεισμού της χώρας να έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά.

Ο Salvini προχώρησε, μάλιστα, σήμερα (15/10) ένα βήμα πιο μπροστά, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε εκλεγεί για να αλλάξουμε τα πράγματα, δεν αισθανόμαστε δεσμευμένοι από τους κανόνες για το δημόσιο έλλειμμα που ορίζονται από τις Βρυξέλλες και οι πολλοί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγνοούν, ξεκινώντας από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία».

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τινάξουμε στον αέρα την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Τρία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, διότι «τα δημοσιονομικά θα παραμείνουν σε τάξη, με συνοχή, όμως, με τις προεκλογικές υποσχέσεις».

«Σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά ποντάρουμε στην ανάπτυξη μέσα στην σταθερότητα», τόνισε.

Ο Κόντε, τέλος τόνισε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού πρόκειται να σταλεί στις Βρυξέλλες πριν από τα μεσάνυκτα, τοπική ώρα Ιταλίας, με σεβασμό στο χρονικό όριο που θέτει η Ευρώπη.

Dombrovskis (Κομισιόν): Θα έρθουν χειρότερες μέρες στην Ιταλία, εάν επιμείνει στην αύξηση των δαπανών

Νέο μήνυμα προς την Ιταλία στέλνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, προειδοποιώντας ότι αναμένονται χειρότερες μέρες εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην αύξηση των κρατικών δαπανών.

«Το τέλος της ημέρας ενδέχεται να είναι αρνητικό για την οικονομία, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίζει δυσθεώρητα επιτόκια» δήλωσε νωρίτερα ο Dombrovskis στο CNBC κατά διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί.

«Και η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα υψηλότερα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους.

Πρόκειται για ένα παράγοντα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι συζητάμε τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης» επεσήμανε.

Επισημαίνεται ότι το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών, που υποστηρίζουν ότι δεν τηρούνται οι κανόνες της ΕΕ.

Ο Dombrovskis επεσήμανε ότι η Κομισιόν δεν επιθυμεί να επιβάλλει κυρώσεις στην Ιταλία για τη μη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

«Σίγουρα δεν επιθυμούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις σε κανένα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στον αντίποδα, είναι σε εξέλιξη διάλογος με τις ιταλικές αρχές σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι οι ιταλικές αρχές διορθώνουν την πορεία τους» είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.