ΔΝΤ: «Έρχεται μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση – Το μπαλόνι ξεφούσκωσε & θα αγγίξει τις ΗΠΑ»

ΔΝΤ: «Έρχεται μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση – Το μπαλόνι ξεφούσκωσε & θα αγγίξει τις ΗΠΑ»

Μια μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση προβλέπει το ΔΝΤ καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Για τον υπόλοιπο κόσμο, το μπαλόνι μοιάζει σαν να χάνει αέρα. Αυτό θα καταλήξει να πλήξει τις ΗΠΑ» προειδοποίησε, εφιστώντας την προσοχή στα κατώτερα των προσδοκώμενων οικονομικά δεδομένα που καταγράφηκαν στην Ασία και στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο.

Οι ΗΠΑ θα αισθανθούν τις συνέπειες της αξιοσημείωτης επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε άλλα κράτη του κόσμου, προέβλεψε την Κυριακή ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως θα αποφευχθεί, προς το παρόν, το ενδεχόμενο να καταγραφεί ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

«Προβλέπουμε εδώ και καιρό ότι η (αμερικανική) ανάπτυξη προοδευτικά θα επιβραδυνθεί το 2019 σε σύγκριση με φέτος», στο μέτρο που το νομισματικό και δημοσιονομικό πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ θα αποκλιμακωθεί σταδιακά, υπογράμμισε ο Μορίς Όμπστφελντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις εφημερίδες The Wall Street Journal και Financial Times, λίγες ημέρες πριν από αποχωρήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η επιβράδυνση αυτή «θα γίνει πολύ πιο αισθητή το 2020 απ’ ό,τι το 2019, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε, την ώρα που το ΔΝΤ έχει ήδη αναθεωρήσει επί τα χείρω την εκτίμησή του για την αμερικανική ανάπτυξη τη νέα χρονιά (στο 2,5% του ΑΕΠ, από το 2,9% που υπολογίζει ότι θα καταγραφεί το 2018).

Ο Όμπστφελντ, ο οποίος θα εγκαταλείψει στα τέλη της χρονιάς τον χρηματοοικονομικό θεσμό της Ουάσινγκτον και θα αντικατασταθεί από την Γκίτα Γκοπινάθ, καθηγήτρια του Χάρβαρντ, στηλίτευσε, όπως κάνει εδώ και πολλούς μήνες, τις διενέξεις για το εμπόριο, οι οποίες απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής σε μια περίοδο παρόμοια με εκείνη της Μεγάλης Ύφεσης, όταν «το εμπόριο είχε καταρρεύσει υπό την πίεση των περιορισμών» που επιβάλλονταν.

«Θεωρώ τις τρέχουσες εντάσεις δυνητικά επιζήμιες, διότι τόσες πολλές επενδύσεις και η παραγωγή σε πλανητική κλίμακα συνδέονται με το εμπόριο, αλλά αυτό δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μια κατάρρευση όπως αυτή που γνωρίσαμε τη δεκαετία του 1930», εκτίμησε.

Παράλληλα, σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ανησυχία της για τις εντάσεις ως προς το εμπόριο και την επιβολή ολοένα περισσότερων και υψηλότερων τελωνειακών δασμών.

Εξάλλου ερωτηθείσα για τις διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων στη Γαλλία, η Λαγκάρντ προεξόφλησε ότι θα έχουν «αναμφίβολα» επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτές είναι πολύ λυπηρές εικόνες (…) το να το βλέπω αυτό να συμβαίνει στο Παρίσι είναι πολύ λυπηρό», σχολίασε η Λαγκάρντ αναφερόμενη στα βίαια επεισόδια και τις υλικές ζημιές που αμαύρωσαν τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.