Η Αίγυπτος προσέφυγε στο ΔΝΤ – Πήρε δάνειο 2,77 δισ. δολ. για να στηρίξει την οικονομία της

Η Αίγυπτος προσέφυγε στο ΔΝΤ – Πήρε δάνειο 2,77 δισ. δολ. για να στηρίξει την οικονομία της

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε πακέτο διάσωσης της οικονομίας της Αιγύπτου ύψους 2,772 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της χώρας που απορρέουν από την παγκόσμια πανδημία κορωνοϊού, σε μία εξέλιξη που έρχεται την αμέσως επόμενη ημέρα του ανακοινωθέντος του ελληνικού ΥΠΕΞ για την κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της Τουρκίας από την ομάδα 3+1 (Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και Γαλλία) και των ΗΑΕ.

Δυστυχώς, κι ενώ πολλοί στην Ελλάδα ανέμεναν το ΔΝΤ να μπει στη Τουρκία, η οποία βάσει των όσων μεταδίδει η πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου» από οικονομικής πλευράς, τελικά αντί για τον υπ’αριθμ. 1 εχθρό της χώρας, το ΔΝΤ μπαίνει… στον υπ’αριθμ.1 σύμμαχο της Ελλάδας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Αίγυπτο.

Για την ακρίβεια το ΔΝΤ «επιστρέφει» αφού είχε ξεκινήσει τις «επισκέψεις» στην Αίγυπτο από το 2016.

Το δάνειο του ΔΝΤ συνοδεύεται από ένα Μνημόνιο συγκεκριμένων δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της χώρας, το οποίο είναι άγνωστο κατά πόσον θα αγγίξει τον τομέα των αμυντικών επενδύσεων.

«Με την απόφαση του ΔΝΤ, θα βοηθηθεί η ανακούφιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, όπως στον τομέα της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και της στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων» αναφέρεται στην ανακοίνωση και είναι γνωστό, βέβαια, από την Ελλάδα πόσο το ΔΝΤ νοιάζεται για τις «ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες».

Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως αρνητική για την γενικότερη κατάσταση στην περιοχή, αλλά εξηγεί και πολλά πράγματα για την απροθυμία της Αιγύπτου να εμπλακεί ενεργά στον εμφύλιο της Λιβύης.

Το στοίχημα για τον αλ Σίσι είναι πώς θα περιορίσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σε συνθήκες ακραίας κρίσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γιατί αυτά τα 2,77 δισ. δολ. για την Αίγυπτο είναι απλώς τα πρώτα. Η χώρα έχει συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους άνω των 50 δισ. δολ. με δεδομενη την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.