
Αναβάλλεται το μεγάλο επενδυτικό συνέδριο «Νταβός της ερήμου», το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Ριάντ από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου, στον απόηχο των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης.
Την απόφαση γνωστοποίησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τρεις πηγές που έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις.
Το φόρουμ διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Future Investment Initiative (FII) και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διεθνείς συναντήσεις για τον χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό κλάδο. Σύμφωνα με μία από τις πηγές, η εκδήλωση «δεν θα πραγματοποιηθεί τις προγραμματισμένες ημερομηνίες», ενώ προς το παρόν δεν αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα νέα ημερομηνία διεξαγωγής.
Η εξέλιξη συνδέεται με την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή, καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τους Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό στις επιχειρήσεις και στους διεθνείς προσκεκλημένους, καθώς οι συνεχείς προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες αεροπορικές επιθέσεις δημιουργούν εμπόδια στις μετακινήσεις προς τη σαουδαραβική πρωτεύουσα.
«Ποιος θα διακινδύνευε να πάρει το αεροπλάνο για το Ριάντ αυτές τις μέρες;», διερωτήθηκε μία από τις πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Από την πλευρά του, σύμβουλος σαουδαραβικών επιχειρήσεων υπογράμμισε ότι οι εταιρείες δεν προτίθενται να θέσουν σε κίνδυνο το προσωπικό τους για τη συμμετοχή σε ένα επενδυτικό συνέδριο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, διπλωματικές πηγές είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής της διοργάνωσης σε υβριδική μορφή, με συμμετοχές τόσο με φυσική παρουσία όσο και εξ αποστάσεως. Είχε εξεταστεί ακόμα και η μεταφορά ορισμένων προσκεκλημένων με ιδιωτικά αεροσκάφη και η συνέχιση της διαδρομής τους προς το Ριάντ οδικώς.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων συναγερμών για πιθανές αεροπορικές επιθέσεις και της αύξησης των ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων από δυτικές χώρες.
Πλήγμα για το Vision 2030
Εφόσον επιβεβαιωθεί οριστικά η αναβολή, θα πρόκειται για ακόμα μία δυσκολία για το πρόγραμμα Vision 2030, τη στρατηγική οικονομικού μετασχηματισμού που προωθεί ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου και ντε φάκτο ηγέτης της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, το συνέδριο λειτουργεί ως διεθνής βιτρίνα για τις προσπάθειες του βασιλείου να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, κορυφαία στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων και πολιτικούς ηγέτες. Κεντρικός στόχος της σαουδαραβικής στρατηγικής είναι η διαφοροποίηση της οικονομίας και ο περιορισμός της εξάρτησής της από τα έσοδα του πετρελαίου.
Στη διοργάνωση του 2025 είχαν δώσει το «παρών» κορυφαία στελέχη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, ο επικεφαλής της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, και ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον.
Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει πρόσφατα στην ακύρωση και άλλων μεγάλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων το μουσικό φεστιβάλ MDLBEAST Soundstorm και το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ερυθράς Θάλασσας, εν μέσω της αυξανόμενης περιφερειακής έντασης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.