Αλγερία: «Έκλεισε» συμβόλαιο με ενεργειακούς κολοσσούς Ιταλίας – Γαλλίας – ΗΠΑ

Αφορά στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και προβλέπεται να έχει διάρκεια 25 έτη

Αλγερία: «Έκλεισε» συμβόλαιο με ενεργειακούς κολοσσούς Ιταλίας – Γαλλίας – ΗΠΑ

Ο αλγερινός όμιλος Sonatrach, ο ιταλικός Eni, ο αμερικανικός Occidental και ο γαλλικός Total υπέγραψαν σήμερα συμβόλαιο «διαμοιρασμού της παραγωγής» πετρελαίου και φυσικού αερίου ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το συμβόλαιο διάρκειας 25 ετών αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της λεκάνης του Μπερκίν.

Ανακοινώνοντας «αυτήν την σημαντική συμφωνία ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων» ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελμαντίντ Τεμπούν υπογράμμισε, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ότι «θα επιτρέψει την τροφοδοσία της Ιταλίας με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου».

Η συμφωνία υπεγράφη βάσει των όρων νέου νόμου του Νοεμβρίου 2019 για τους υδρογονάνθρακες στην Αλγερία, ο οποίος προβλέπει δυνατότητα διαμοιρασμού της παραγωγής με ξένους ομίλους.

Η εισαγωγή του νόμου είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Αλγερία, όπου οι πολέμιοί του έκαναν λόγο για παράδοση του εθνικού πλούτου στις πολυεθνικές.

Η Occidental Petroleum συμμετέχει επίσης στην συμφωνία, αφού εξαγόρασε την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Anadarko.

Ο όμιλος Total είχε υπογράψει συμφωνία με την Occidental για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της Anadarko στην Αλγερία, την Γκάνα, την Μοζαμβίκη και την Νότια Αφρική.

Ομως οι αλγερινές αρχές αντιτάχθηκαν στην εξαγορά από την Total αυτών των περιουσιακών στοιχείων στην Αλγερία προβάλλοντας δικαίωμα προαίρεσης.

Κατά την διάρκεια της ιταλο-αλγερινής συνάντησης κορυφής, η Αλγερία ανακοίνωσε επίσης την αύξηση των αποστολών φυσικού αερίου προς την Ιταλία, της οποίας έχει γίνει ο πρώτος προμηθευτής, εκθρονίζοντας την Ρωσία, μετά την ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τις προσεχείς ημέρες, περί τα τέσσερα δισεκατομμύρια επιπλέον κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα εξαχθούν στην Ιταλία, σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης της Αλγερίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.