ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

FED: Ανακοίνωσε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%

Στο εύρος του 3% με 3,25% τα επιτόκιά της

FED: Ανακοίνωσε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%

Την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της κατά 0,75%, ανακοίνωσε σήμερα (21/9)  η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) επιχειρώντας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το επιτόκιο αναφοράς της FED για δανεισμό σε δολάρια διαμορφώνεται πλέον στο εύρος από 3% με 3,25% από 2,25% με 2,5% προηγουμένως που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, πρινω από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση, το επιτόκιο των 30ετών στεγαστικών δανείων εκτινάχθηκε στο 6,02%. Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Δανείων για στεγαστικά δάνεια, κοινώς γνωστή ως Freddie Mac, είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά σε 14 χρόνια που το μακροπρόθεσμο επιτόκιο ξεπέρασε το 6% – από 5,89% την προηγούμενη εβδομάδα και από 2,86% πέρυσι.

Η αύξηση των επιτοκίων της Fed «θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά στεγαστικών δανείων για κατοικίες και θα επιδεινώσει τα ζητήματα προσιτότητας για τους Αμερικανούς που επιδιώκουν να αγοράσουν ένα σπίτι», δήλωσε η Polunsky Beitel Green, η παλαιότερη δικηγορική εταιρεία στο Τέξας για παροχή στεγαστικών δανείων.

«Το ερώτημα είναι εάν η αύξηση των επιτοκίων θα αντισταθμιστεί κάπως από τους πωλητές που μειώνουν την τιμή πώλησης των κατοικιών σε πολλές αγορές», προσέθεσε.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνέχισαν να κυμαίνονται παράλληλα με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο μετά από έναν σταθερό μήνα τον Ιούλιο. Σε σύγκριση με έναΝ χρόνο πριν, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,3% – ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης σε πέντε μήνες, κυρίως λόγω της υποχώρησης 10,6% των τιμών της βενζίνης.

Βάσει των προβλέψεων των αξιωματούχων της FED, τα επιτόκια αναμένεται να φτάσουν στο 4,4% στο τέλος της φετινής χρονιάς και να πιάσουν «ταβάνι» στο 4,6% το 2023.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της FED για την αμερικανική οικονομία, η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 3,8% φέτος και στο 4,4% το 2023. Η ανάπτυξη θα είναι αναιμική, επιβραδυνόμενη στο 0,2% το 2022, προτού επιταχυνθεί στο 1,2% το 2023.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν προβλέπονται μειώσεις επιτοκίων ως το 2024.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.