ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αφήστε κάτι άκαυτο και για του χρόνου παιδιά... Μην τα καίτε όλα φέτος

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Μέσα σε μόλις 2 χρόνια, είδαμε αναμφισβήτητα σημάδια αποδολαριοποίησης από τα BRICS+

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει  «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold Switzerland.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ελβετικός οίκος, εάν θέλετε να κατανοήσετε την κατεύθυνση του χρέους, τα επιτόκια, το δολάριο, τον πληθωρισμό, τις αγορές περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, τον χρυσό και το τελικό παιχνίδι των ΗΠΑ, θα ήταν καλύτερα να μην ακούσετε τους ειδικούς.

Πρέπει να γίνουν αντιληπτοί οι «σκληροί» δείκτες όπως οι αποδόσεις των ομολόγων (που κινούνται αντιστρόφως στην τιμή των ομολόγων) και τα βασικά στοιχεία των δυνάμεων της προσφοράς και της ζήτησης.

Αλλά, όπως έχει ειπωθεί αμέτρητες φορές: Η αγορά ομολόγων είναι που έχει σημασία, γιατί τα ομόλογα έχουν να κάνουν με το ΧΡΕΟΣ.

Εάν κατανοείτε τα ομόλογα, και ειδικότερα την κρυφή (πραγματική) εντολή της Fed να σώσει τα κυρίαρχα IOU του θείου Σαμ, τότε θα μπορείτε να προβλέψετε (και όχι ημερομηνία) το μέλλον των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, του χρυσού, του BTC, του USD και, ναι, του πληθωρισμού.

Πόσο υψηλό είναι το χρέος; 120% και συνεχίζει να αυξάνεται…

«Το χρέος της Αμερικής σε απόλυτα μεγέθη είναι 34 τρισεκ., το χρέος προς το ΑΕΠ είναι 120%, το έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ είναι περίπου 6% και κάθε 100 ημέρες προσθέτουμε άλλο 1 τρισεκ. $ σε δανεισμό στην ξεδιάντροπη καρτέλα του εθισμού στο χρέος που μεταμφιέζεται σε καπιταλισμό» λέει η Gold Switzerland.

Ακόμη και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου θα ομολογήσει ότι, εάν δεν εκδώσουμε περισσότερα χρέη, ο κουμπαράς μέχρι το 2030 θα είναι άδειο.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ κοιτάζουν προς τα κάτω το βαρέλι των 212 τρισεκ. δολ. σε μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις, αλλά μόνο 190 τρισεκ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία.

Με άλλα λόγια, και με βάση μαθηματικά, η Αμερική έχει κυριολεκτικά τον ισολογισμό μιας μπανανίας.

Οι υπέρμαχοι του καθεστώτος (δηλαδή, οι πολιτικοί που αμφισβητούν την αλήθεια και τα μαθηματικά), θα σας πουν ότι δεν υπάρχει κρίση.

Οι έξυπνοι θα μας υπενθυμίσουν ότι με δολ. γίνεται το 85% των συναλλαγών, τεράστιος όγκος (80%) διεθνών εμπορικών διακανονισμών, ενώ το αμερικανικό νόμισμα τυγχάνει συνεχούς ζήτησης από τα συστήματα πληρωμών Eurodollar, παραγώγων και SWIFT.

Με άλλα λόγια, το δολάριο θα είναι μια χαρά.

Σύμφωνα με την Gold Switzerland, η οπλοποίηση του δολαρίου ΗΠΑ ήταν αυτοκτονική – σαν γραμμή πλημμύρας…

Μέσα σε μόλις 2 χρόνια, είδαμε αναμφισβήτητα σημάδια αποδολαριοποίησης από τα BRICS+ και μια εξαιρετικά χαρακτηριστική αλλαγή στη δυναμική του πετρελαίου (20% του παγκόσμιου πετρελαίου το 2023 που πωλήθηκε εκτός USD), κάτι που στην προ κυρώσεων εποχή ήταν αδιανόητο.

Και πάλι όμως, η αγορά ομολόγων είναι το παν.

Εξίσου σημαντικό, η αγορά ομολόγων έχει τα πάντα να κάνει με το χρέος, και το τρέχον αμερικανικό χρέος πνίγει τις ΗΠΑ και μειώνει την αξία του δολαρίου, ένα αργό τρισεκατομμύριο τη φορά.

Ο «πόλεμος κατά του πληθωρισμού» ήταν ένα τέχνασμα, καθώς κάθε έθνος που έχει εμποτιστεί από χρέη πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμά του για να διογκώσει το χρέος.

Ακόμη και ο Larry Summers, ο οποίος είναι ο κλασικός εμπρηστής δήλωσε δημόσια ότι o πραγματικός ΔΤΚ των ΗΠΑ κορυφώθηκε πέρυσι στο 18%, και όχι στο επίσημο εύρος 3,7%…

Εάν στη συνέχεια επιμείνουμε σε μια αναλογία χρέους/ΑΕΠ των ΗΠΑ που είναι 30% υψηλότερη σήμερα από ό,τι το 2009, βλέπουμε το χρέος έχει αυξηθεί.

Με άλλα λόγια, ο πόλεμος μας ενάντια στον πληθωρισμό χάθηκε.

Και έρχεται super QE, δηλαδή ποσοτική χαλάρωση, με τη Fed να εγχέει περισσότερη ρευστότητα στην αγορά – κάτι που θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο Powell έχει προβλέψει ανοιχτά μειώσεις επιτοκίων το 2024, και είναι πιθανό αυτές να έρθουν έως ή κοντά στον Σεπτέμβριο.

Προς το παρόν, και μόνο η υπόσχεση (τα λόγια) για επιτοκιακές μειώσεις στάθηκαν αρκετές ώστε οι αγορές να γράψουν νέα ιστορικά υψηλά, παρά το ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται ήδη κάτω από το νερό.

Η επακόλουθη πτώση στην Εκτίμηση Μεταβλητότητας στην αγορά των options (Δείκτης «MOVE») ήταν ένα νέο σημάδι ότι η αγορά ετοιμάζεται για μια νέα πλημμύρα ρευστότητας που θα μειώσει την αξία του δολαρίου…

Με την έκδοση περισσότερων βραχυπρόθεσμων IOU με τη μορφή γραμματίων, αφαιρείται η πληθωριστική πίεση από τα ανοιχτά μη αγαπημένα αμερικανικά δεκαετή, των οποίων η τιμή μειώνεται, με άσχημα αποτελέσματα όχι μόνο για τις περιφερειακές τράπεζες, που συνετρίβησαν, αλλά και το πορτοφόλι του θείου Σαμ.

Εν προκειμένω, όπως σημειώνουν τα T-Bills, «oι καμπύλες απόδοσης και οι επιπτώσεις της μπορεί να ακούγονται… βαρετές, αλλά έχουν πολύ μεγάλη σημασία.

Τα ακραία επίπεδα έκδοσης T-Bill (σε αντίθεση με τα δεκαετή IOU) παρουσιάζουν τεράστιο discount – οι ΗΠΑ δεν οδεύουν σε οικονομική κρίση, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται ΗΔΗ σε κρίση.

Σήμερα, οι εκδόσεις T-Bill είναι σε υψηλό 20ετίας και αποτελούν πάνω από το 85% του συνόλου των εκδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. 

Αυτή η έκδοση μικρής διάρκειας μοιάζει πολύ περισσότερο με το QE, δηλαδή με απλή εκτύπωση χρημάτων – η οποία, σας υπενθυμίζουμε, είναι εξαιρετικά πληθωριστική/πληθωριστική. 

Η τελευταία φορά που είδαμε τέτοια απόγνωση, που φέρνει στο μυαλό το QE, από την πλευρά της καμπύλης αποδόσεων ήταν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης και της κρίσης του COVID.

Αλλά, σύμφωνα με τους λεγόμενους «ηγέτες» μας, δεν είμαστε σε κρίση σήμερα. Όπως μας θυμίζουν συνέχεια, βρισκόμαστε σε «πλήρη απασχόληση» και το ονομαστικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά 6%.
Επίσης, το ονομαστικό ΑΕΠ που «αυξάνεται» με χρέος άνω των 23 τρισεκ. δολ. είναι απλώς «ανάπτυξη».

Εν ολίγοις, «Ξέρετε ότι η κρίση χρέους έρχεται όταν οι ΗΠΑ καταφεύγουν σε βραχυπρόθεσμη έκδοση δανείων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.