ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Πετρέλαιο: Λίγο πάνω από τα 90 δολάρια η τιμή του εν αναμονή των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή

Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 85,34 δολάρια με πτώση 0,37%

Πετρέλαιο: Λίγο πάνω από τα 90 δολάρια η τιμή του εν αναμονή των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή

Στην ζώνη των 90 ευρώ κυμαίνεται το πετρέλαιο εν μέσω εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Το αργό μπρεντ διαπραγματεύεται την Δευτέρα στα 90,20 δολάρια με μικρή πτώση 0,25%, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 85,34 δολάρια με πτώση 0,37%.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Περισσότεροι από 300 πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν από το Ιράν το Σαββατοκύριακο, την πρώτη φορά που πλήττει το Ισραήλ από το έδαφός του, αν και οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν. Η επίθεση – η οποία αναμενόταν εδώ και ημέρες – έγινε σε αντίποινα για ένα πλήγμα στη Συρία που σκότωσε Ιρανούς στρατιωτικούς.

«Αυτός ο πόλεμος μπορεί να περιοριστεί προς τα κάτω στην κλίμακα εάν η ισραηλινή κυβέρνηση ακολουθήσει τη συμβουλή του Λευκού Οίκου και δεν προβεί σε αντίποινα», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της RBC Capital Markets LLC, συμπεριλαμβανομένης της Helima Croft.

Το πετρέλαιο είναι ένα από τα πιο ισχυρά εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, καθώς ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί τον περιορισμό της προσφοράς για να εξαντλήσει τα αποθέματα και να στηρίξει τις τιμές. Η τελευταία επίθεση κλιμακώνει τις εντάσεις σε μια περιοχή που παράγει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου αργού.

«Η κατάσταση είναι ρευστή και αν το Ισραήλ αποφασίσει να μην προβεί σε αντίποινα, οι εντάσεις στην αγορά θα χαλαρώσουν», δήλωσε ο Arne Lohmann Rasmussen, επικεφαλής έρευνας στην A/S Global Risk Management.

Το Στενό του Ορμούζ

Οι ναυτιλιακοί κίνδυνοι βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της προσοχής μετά την κατάληψη από το Ιράν ενός πλοίου, του MSC Aries, κοντά στο Στενό του Ορμούζ, λίγο πριν από τα πλήγματα κατά του Ισραήλ. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλοίου είναι μέρος του συνδεδεμένου με το Ισραήλ ομίλου Zodiac, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η κίνηση αυτή εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των πλοίων στην περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το πιο επίφοβο σενάριο είναι το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ», δήλωσε ο Rasmussen της Global Risk Management. «Δεν νομίζω ότι το Ιράν θα κλείσει το στενό, αλλά οι κίνδυνοι αυξάνονται», σημείωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.