ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Στα 315 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος και ανεβαίνει – Η Δύση χρωστάει τα 2/3

Δεν υπάρχει ταβάνι στο παγκόσμιο χρέος - Οι βασικές αιτίες πίσω από αυτό το νέο άλμα

Στα 315 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος και ανεβαίνει – Η Δύση χρωστάει τα 2/3

Το παγκόσμιο χρέος σημείωσε άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, φτάνοντας τα 315 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) με τα 2 στα 3 δολάρια να είναι από τις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες της Δύσης.

Αυτή η αύξηση αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη άνοδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο βασικός παράγοντας πίσω από αυτό το άλμα είναι οι αναδυόμενες αγορές, όπου το χρέος έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα άνω των 105 τρισ. δολαρίων, δηλαδή 55 τρισ. περισσότερα σε σχέση με μια δεκαετία πριν.

Τα 2/3 του παγκόσμιου χρέους προέρχονται από ανεπτυγμένες οικονομίες, με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ να κατέχουν τις πρώτες θέσεις.

Παρά την αύξηση του συνολικού χρέους, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών έχει μειωθεί, προσφέροντας κάποιον ενθαρρυντικό δείκτη για το μέλλον.

Στον αντίποδα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στις αναδυόμενες αγορές εκτοξεύτηκε σε νέο υψηλό, στο 257%.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται άνοδος στον συγκεκριμένο δείκτη την τελευταία τριετία, γεγονός που υποδηλώνει την αυξανόμενη δυσκολία εξυπηρέτησης του χρέους σε αυτές τις χώρες.

Το IIF προειδοποιεί ότι παράγοντες όπως ο επίμονος πληθωρισμός, οι αυξανόμενες εμπορικές τριβές και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς κινδύνους για τη δυναμική του χρέους, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στο παγκόσμιο κόστος χρηματοδότησης.

Ήδη, η αύξηση του χρέους σε μεγάλα κράτη της Δύσης έχει κάνει τις Κεντρικές Τράπεζες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ΗΠΑ και Ευρώπη γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτες σε μια χρονική περίοδο που οι μεγάλες επενδύσεις σε βιομηχανία είναι μονόδρομος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τώρα για την Ελλάδα βιομηχανικές επενδύσεις και οικονομία μάλλον έχουν καταντήσει σύντομο ανέκδοτο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.