ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δυσκολεύεται η αμερικανική οικονομία: Αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά στα ύψη το δεκαετές ομόλογο

Ξεπέρασε το 5%

Δυσκολεύεται η αμερικανική οικονομία: Αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά στα ύψη το δεκαετές ομόλογο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη (01/11), καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παλεύουν με το πόσο περισσότερη πίεση πρέπει να ασκήσουν σε μια οικονομία που έχει σε μεγάλο βαθμό αποσείσει τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας για την επιβράδυνσή της.

Αντιμέτωπη με την εκτίναξη του πληθωρισμού καθώς η οικονομική ανάπτυξη επέστρεφε από την πανδημία του κορωνοϊού, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έσπευσε να αυξήσει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με τη The Washington Post. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έφεραν το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, με το επιτόκιο αναφοράς της FED να κυμαίνεται πλέον μεταξύ 5,25% και 5,5%.

Κοιτάζοντας μπροστά, οι αξιωματούχοι της Fed άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια ακόμα πιθανή αύξηση των επιτοκίων, ανάλογα με το τι θα συμβεί με τον πληθωρισμό, την οικονομική δραστηριότητα, τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και το σωρευτικό τίμημα της μακράς εκστρατείας της Κεντρικής Τράπεζας για την αύξηση των επιτοκίων.

«Οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές και πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Fed και προστίθεται το εξής: «Η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά στους κινδύνους για τον πληθωρισμό».

Κανονικά, τα απότομα επιτόκια θα έπλητταν την οικονομία ή θα προκαλούσαν ύφεση, καθώς οι πολίτες θα μείωναν τις δαπάνες τους και οι επιχειρήσεις θα έκαναν απολύσεις. Η οικονομία του 2023, όμως, δείχνει το αντίθετο, ενισχυμένη από τη σφιχτή αγορά εργασίας και τις γεμάτες τσέπες τσέπες των καταναλωτών στις ΗΠΑ.

«Υπάρχει ένα μεγάλο πείραμα νομισματικής πολιτικής που οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου ξετυλίγουν», δήλωσε ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής επενδύσεων στην Bleakley Advisory Group, προσθέτοντας: «Δεδομένου ότι δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό, υπάρχει μια μικρή ταπεινότητα για το πώς θα εξελιχθούν όλα αυτά – ή και πολύ».

Στα ύψη το 10ετές αμερικανικό ομόλογο

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ είχε υποχωρήσει, μέσα στην ημέρα, κάτω από το 4,8%. Αυτό συνέβη μετά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ των σχεδίων τριμηνιαίας επιστροφής, τα οποία περιλαμβάνουν τη δημοπράτηση ελαφρώς μικρότερης ποσότητας χρέους από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές. Έτσι, πρόκειται για έντονη αντίθεση με την ανακοίνωση του προηγούμενου τριμήνου, η οποία αιφνιδίασε τους επενδυτές όταν έμαθαν ότι τα μεγέθη των δημοπρασιών του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από ό,τι περίμεναν. Ως εκ τούτου, είχε σημειωθεί άνοδος των αποδόσεων στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.

Επισημαίνεται ότι η άνοδος των αποδόσεων ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε πρόσφατα ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά να ακολουθήσει μια πιο σταδιακή προσέγγιση για να αποφασίσει αν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια, σύμφωνα με το CNN. Οι αποδόσεις των ομολόγων, δηλαδή η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, υπαγορεύουν τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, των ενυπόθηκων δανείων και των δανείων αυτοκινήτων.

Όταν τα επιτόκια αυτά αυξάνονται, ο δανεισμός χρημάτων γίνεται ακριβότερος. Ως εκ τούτου, ουσιαστικά επιτυγχάνουν το ίδιο πράγμα που θα πετύχαινε μια αύξηση των επιτοκίων της Fed. Aν, όμως, η διολίσθηση των αποδόσεων της Τετάρτης συνεχιστεί, θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed όχι μόνο να ενεργήσει πιο ευέλικτα, αλλά και να εξετάσει πιο προσεκτικά την αύξηση των επιτοκίων.

Πάντως, η απόφαση της Fed για τα επιτόκια έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα μετά από τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% – ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των ομολόγων παρέμειναν υψηλές και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 5% τον Οκτώβριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.