ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η κυβέρνηση αποτελειώνει την εστίαση: Αυξήσεις τιμών και απαγόρευση εισόδου σε ανεμβολίαστους – Το κόστος του καφέ

Η ήδη τσακισμένη εστίαση δέχεται και άλλα πλήγματα

Η κυβέρνηση αποτελειώνει την εστίαση: Αυξήσεις τιμών και απαγόρευση εισόδου σε ανεμβολίαστους – Το κόστος του καφέ

Έντονη είναι η ανησυχία των καταστηματαρχών στην εστίαση, λόγω του «τσουνάμι» ανατιμήσεων, αλλά και της απόφασης της κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο σε ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους.

Η ανησυχία για το κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα διατροφής όπως ο καφές έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση που έχει ετοιμάσει αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία και αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το βράδυ των εγκαινίων της 85ης ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου.

Το κόστος του καφέ σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης

Ο φρέντο εσπρέσο στις καφετέριες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται από 3 έως 3,90 ευρώ, ενώ περιφερειακά οι τιμές είναι χαμηλότερες με την τιμή του ίδιου καφέ να κυμαίνεται από 2 έως 2,50 ευρώ. Για άλλα είδη καφέ, όπως ο ελληνικός ή ο φραπέ, οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Ο Φίλιππος Αποστολίδης είναι ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και όπως ανέφερε στο Sputnik «προς το παρόν οι συνεργαζόμενες εταιρείες που προμηθεύουν τους καφέδες δεν μας έχουν ειδοποιήσει για αύξηση».

«Άρα σήμερα δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης της τιμής του καφέ στο μαγαζί μας. Αν αυξηθεί η τιμή του από τις εταιρείες τότε θα δούμε πόσο θα αυξήσουμε κι εμείς την τιμή του» είπε.

Πονοκέφαλος και με την απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε εσωτερικούς χώρους

Ένας ακόμα πονοκέφαλος για τον κ. Αποστολίδη είναι η έναρξη από τις 13 Σεπτεμβρίου του μέτρου εισόδου μόνο εμβολιασμένων ή όσων έχουν νοσήσει στο εσωτερικό χώρο του καταστήματός του. Όμως με τους πολίτες να βρίσκονται σε οικονομική στενωπό, τα μέτρα και τις αναμενόμενες αυξήσεις το πελατολόγιο μειώνεται σημαντικά, όπως τονίζει.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ και εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη και μέλος της «Πρωτοβουλίας για την Εστίαση», Νίκος Νυφούδης.

Οι τακτικοί θαμώνες της εστίασης, όπως λένε αμφότεροι, είναι οι ηλικίες από 19 ως 55 ετών και μόνοι οι μισοί από αυτούς είναι μη εμβολιασμένοι.

«Παρακαλάμε να κρατήσει η καλοκαιρία γιατί με την έλευση του κρύου, μέσα στα μαγαζιά θα μπαίνει ελάχιστος κόσμος» τόνισε ο κ. Νυφούδης.

Αυξήσεις και στο ρεύμα

Οι αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη των καταστημάτων εστίασης είναι ήδη μια σκληρή πραγματικότητα. Όπως είπε ο κ. Νυφούδης «η αύξηση στο ρεύμα που υπάρχει ήδη είναι τεράστια».

Στο εστιατόριο του -που βρίσκεται εκτός κέντρου της Θεσσαλονίκη- πλήρωνε 400-500 ευρώ το μήνα σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τους τελευταίους μήνες «όταν άνοιξε και πάλι η εστίαση μετά το lockdown, το ποσό διπλασιάστηκε και κάθε μήνα πληρώνω 800-900 ευρώ».

Αύξηση όμως καταγράφεται, όπως λέει, και στην τιμή του κρέατος εξαιτίας της αύξησης κατά 20% στις τιμές των ζωοτροφών και «περιμένουμε να αυξηθεί περαιτέρω άλλο 20%».

Συνολικά εκτιμά ότι το κόστος λειτουργίας έχει αυξηθεί ήδη 30% και «παρότι προς το παρόν προσπαθούμε να την απορροφήσουμε εμείς κι όχι να την πληρώσει ο πελάτης» εάν συνεχιστεί το ράλι των ανατιμήσεων, τότε οι τιμές στους τιμοκαταλόγους θα αυξηθούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με αυξημένες τις τιμές που θα οδηγήσουν τον κόσμο σε μείωση των εξόδων και με περιορισμένο κύκλο θαμώνων εξαιτίας των πιστοποιητικών για τους κλειστούς χώρους, οι επαγγελματίες του κλάδου ανησυχούν για τον επερχόμενο χειμώνα και τα βάρη που καλούνται να πληρώσουν τα οποία είχαν πάρει παράταση πληρωμής λόγω της πανδημίας και των lockdown.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.