ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αντιδράσεις ΔΝΤ για το νέο φορολογικό

Αντιδράσεις ΔΝΤ για το νέο φορολογικό

Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα «επικυρωθεί» από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών πριν καν κατατεθεί στα πολιτικά κόμματα και στη Βουλή. Ο Γιάννης Στουρνάρας αναχωρεί απόψε για τις Βρυξέλλες, έχοντας στα χέρια τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα που απομένουν για να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη δόση: το αποτέλεσμα της επαναγοράς ομολόγων και το νέο σύστημα φορολόγησης.

Το νέο φορολογικό ανατρέπει τα πάντα στην φορολόγηση των φυσικών προσώπων αλλά και των επιχειρήσεων. Προβλέπει νέες κλίμακες φορολόγησης για όλους, αλλά «κρύβει» και φόρο υπεραξίας 20% στην πώληση των μετοχών και των επιχειρήσεων. Ωστόσο συναντά αντιστάσεις και εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων και από την Τρόικα.

Προς απόσυρση οδηγείται πάντως από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η διάταξη για την φορολόγηση του πολυτεκνικού επιδόματος, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εξετάζεται όμως, εναλλακτικά, οι δικαιούχοι του επιδόματος των παιδιών να μην το λάβουν ολόκληρο (40-50 ευρώ για κάθε παιδί και 500 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και πάνω) αλλά να μένει σταθερό στα 40 ευρώ, άσχετα από τον αριθμό των τέκνων.

Αρκετές ενστάσεις εξέφρασε και η Τρόικα όμως, σε θέματα όπως:

– την αύξηση των επιδομάτων για τις οικογένειες με τέσσερα και περισσότερα παιδιά.

– την ευνοϊκή φορολόγηση με έκπτωση 50% για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ τα 3 πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητός τους

– η εξαίρεση αγροτών με μικρά εισοδήματα, που θα εξαιρεθούν από την τήρηση βιβλίων και δεν θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι ενστάσεις έχουν διατυπωθεί ειδικά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ αντιθέτως η Κομισιόν θεωρεί ότι οι διαφορές είναι αμελητέες και δέχεται στο σύνολό του το νομοσχέδιο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει ανατροπές σε ο,τι αφορά τη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων καθώς προβλέπονται τρία κλιμάκια με πρώτο συντελεστή το 21% που αντικαθιστά το 10% που ισχύει μέχρι σήμερα. Και αυτή η κλίμακα αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ ΔΝΤ και οικονομικού επιτελείου.

Παράλληλα καταργείται το γενικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και προβλέπεται μια έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ η οποία περικόπτεται από εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ και εξαφανίζεται πλήρως από τις 43.000 ευρώ και πάνω.

Ιδιαίτερα πλήττονται είναι οι πολύτεκνοι με εισόδημα που ξεπερνά τα 15.000 ευρώ. Όλοι χάνουν όμως από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αν και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου ενδέχεται να διασωθεί τελικώς η απαλλαγή από φόρους στους τόκους στεγαστικού δανείων α΄ κατοικίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.