ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ως τον Οκτώβριο η πώληση της ΕΥΑΘ

Ως τον Οκτώβριο η πώληση της ΕΥΑΘ

  Τριγμούς στον κυβερνητικό σχηματισμό προκαλούν, όπως όλα δείχνουν από τα πρώτα τους βήματα, οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Με βάση το νέο σύστημα με το οποίο οι επόμενες αποκρατικοποιήσεις πρέπει να συζητούνται στη Βουλή,  πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Αθανασόπουλος ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή οικονομικών υποθέσεων ότι τον Φεβρουάριο ξεκινάει και ως τον Οκτώβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης σε ιδιώτες το 51% των μετοχών και η διοίκηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

  Τόνισε ότι θα ζητηθούν από τους επενδυτές δεσμεύσεις για την συντήρηση και επέκταση του δικτύου, ενώ παρουσίασε σαν βάση συζήτησης και την εμπειρία από άλλες χώρες της ΕΕ για την πώληση των εταιριών υδρεύσεως (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία).

  Ωστόσο η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Ξυροτύρη δήλωσε την αντίθεση του κόμματος της στην πορεία αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ, προβάλλοντας τρεις βασικές αντιρρήσεις : α) Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα με ειδικό νόμο Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή για την διαχείριση των υδάτων β) όπως διαφαίνεται από την σύμβαση, είναι χαμηλό το οικονομικό αντίτιμο και δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα της μειοψηφίας των μετόχων και του δημοσίου γ) στις περισσότερες χώρες με εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, παρατηρείται «στροφή» και επανέρχονται στους δήμους.

  Αλλά και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σαχινίδης έδειξε ικανοποιημένος μεν επειδή έρχεται προς συζήτηση η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, προβάλλει όμως αμφιβολίες για το εάν το δημόσιο εξασφαλίζει και κάποια μελλοντικά έσοδα, εκτός από ένα ΕΦΑΠΑΞ τίμημα και μια σχετικά χαμηλή όπως αναμένεται να είναι λόγω κρίσης τιμή πώλησης σήμερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.