ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ελληνική οικονομία : Το Κλίμα εμπιστοσύνης εδραιώνεται

Ελληνική οικονομία : Το Κλίμα εμπιστοσύνης εδραιώνεται

Η έγκριση του Eurogroup για την καταβολή της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ και η έγκριση των 3,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ σηματοδοτούν το κλίμα εμπιστοσύνης που εδραιώνεται με αργά βήματα από πλευράς των δανειστών για την ελληνική οικονομία.

Η εμπιστοσύνη των δανειστών βασίζεται κυρίως στην πρόοδο που σημείωσε τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση όσον αφορά τη νομοθέτηση/εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Η συγκεκριμένη πρόοδος σηματοδοτεί και τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο μέχρι τη λήξη της περιόδου εφαρμογής του προγράμματος.

Το κλίμα εμπιστοσύνης αποτιμάται θετικά από την αγορά. Το περιθώριο της απόδοσης των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου έναντι των αποδόσεων των αντιστοίχων γερμανικών τίτλων συνεχίζει την έντονα πτωτική του πορεία που ξεκίνησε μετά τις θετικές αποφάσεις του Eurogroup στις 23 Νοεμβρίου 2013.

Την 21η Ιανουαρίου 2013 το ελληνικό περιθώριο αποδόσεων ήταν στις 885,3 μ.β., μειωμένο τόσο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα όσο και με το επίπεδο των 2.568,9 μ.β. πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Το περιθώριο των αποδόσεων ήταν περίπου στις 885 μονάδες στις αρχές Φεβρουαρίου του 2012, όταν η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης του Λ. Παπαδήμου είχε αρχίσει να δημιουργεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης (από την Ανοιξη του 2010) ένα θετικό κλίμα στην αγορά.

Το θετικό κλίμα εκείνης της περιόδου εξανεμίστηκε εξαιτίας της διπλής εκλογικής αναμέτρησης και των καθυστερήσεων στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κατά τους πρώτους μήνες θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση από εδώ και πέρα δεν πρέπει με κανένα τρόπο να απολέσει την παρούσα ευκαιρία βελτίωσης του κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

Τα περιθώρια αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 880 μ.β. στα τέλη Αυγούστου 2010. Τότε -τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή και έναρξη εφαρμογής του 1ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας- είχε αρχίσει να γίνεται κατανοητό πως η ελληνική κρίση της Ανοιξης του 2010 δεν ήταν ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εύκολα.

Η διάσωση Ιρλανδίας και Πορτογαλίας ήταν στην ατζέντα της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, ενώ είχε αρχίσει ήδη η συζήτηση για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος διάσωσης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Ολα αυτά βρίσκονται πίσω μας.

Η απομείωση του χρέους έγινε πραγματικότητα. Παράλληλα, το πρόγραμμα OMT της ΕΚΤ, παρόλο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη, καθώς και η δέσμευση των χωρών-μελών της Ευρωζώνης ότι θα εξετάσουν το ζήτημα της περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού χρέους στο μέλλον, δείχνει την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα που θα αποτρέψουν τη διάλυση του κοινού νομίσματος μέσω της αποχώρησης μιας χώρας-μέλους.

 Η προοπτική του GREXIT απομακρύνεται, με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα απολέσει την ευκαιρία που της δίνεται για να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να επιτύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους. Ήδη ξεκίνησαν να εφαρμόζονται μια σειρά από μέτρα που έχουν άμεση επίπτωση στους μισθούς, τις συντάξεις και τη φορολογία εισοδήματος. Η ελληνική οικονομία ήδη εισήλθε στον έκτο χρόνο με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Τα νέα μέτρα θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα και την καταναλωτική δαπάνη. Αν η μείωση στη συνολική ζήτηση συγκρατηθεί σε επίπεδα κοντά, αλλά χαμηλότερα του -7,0% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, τότε αναμένουμε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και τον σημαντικό πολιτικό κίνδυνο που μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή των μέτρων και η επιδείνωση της κρίσης. Η συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας είναι δυνατόν να τεθεί σε κίνδυνο. Η χώρα δεν θα πρέπει να εισέλθει πάλι σε μια περίοδο αβεβαιότητας με διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που δεν θα οδηγούν σε σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης. Το παράδειγμα του 2012 δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ήδη το ΔΝΤ τονίζει τον κίνδυνο της πολιτικής σταθερότητας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.