Έρχεται ανθρωπιστική καταστροφή: Τελειώνουν τα λεφτά των πολιτών – Μείωση στις πωλήσεις ακόμα και των σούπερ μάρκετ

Επιστολή των εμπόρων στον Κ.Μητσοτάκη: «Άνοιξε τα εμπορικά μαγαζιά την 1η Δεκεμβρίου, αλλιώς χαθήκαμε»

Έρχεται ανθρωπιστική καταστροφή: Τελειώνουν τα λεφτά των πολιτών – Μείωση στις πωλήσεις ακόμα και των σούπερ μάρκετ

Κοντά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή βρίσκεται η χώρα καθώς τα χρήματα των πολιτών τελειώνουν και υπάρχει μείωση στις πωλήσεις ακόμα και των σούπερμάρκετ τα οποία αποτελούν το «βαρόμετρο» για το ποια είναι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων.

Την ίδια στιγμή οι έμποροι βγάζουν κραυγές αγωνίας και στέλνουν επιστολή στον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη για να του ζητήσουν να ανοίξουν οπωσδήποτε τα μαγαζιά την 1η Δεκεμβρίου αλλιώς η καταστροφή θα είναι ολική και αμετάκλητη.

Αρκεί να πούμε πως οι πωλήσεις σε σχέση με την πρώτη καραντίνα έχουν πέσει κατά 40%. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί η πιο κρίσιμη περίοδος για τον εμπορικό κόσμο, που ξεκινά από την Black Friday και κορυφώνεται μέσα στις γιορτές, όπου γίνεται περίπου το 25% του ετήσιου τζίρου.

Δύο εβδομάδες μετά την ενεργοποίηση του lockdown η διασπορά της πανδημίας δεν περιορίζεται και όλα τα μέτρα απαγόρευσης έχουν αποτύχει οικτρά.

Τα ταμειακά αποθέματα των περισσότερων επιχειρήσεων τείνουν στο μηδέν. Υπάρχει πτώση ακόμα και στις ηλεκτρονικές πωλήσεις των καταστημάτων, μικρών και μεγάλων.

«Το κρίσιμο στοίχημα είναι η αγορά να καταφέρει να δουλέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτή είναι μια περίοδος εξαιρετικά σημαντική. Η αρχή της σεζόν με το lockdown χάθηκε. Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και χάσουμε την κορύφωση της εμπορικής κίνησης φέτος, αυτό θα αποτελέσει και την ταφόπλακα για ένα μεγάλο κομμάτι του εμπορικού κόσμου, και κυρίως των μικρομεσαίων», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Τα σούπερ μάρκετ, όπως και στην περίοδο του πρώτου lockdown έχουν συγκεντρώσει τη συντριπτικό μέρος του τζίρου που κάνει η αγορά στα χέρια τους αλλά πρόκειται για τζίρο που σε καμία περίπτωση δεν κρίνεται ικανοποιητικός.

Όπως λένε στελέχη των σούπερ μάρκετ η κίνηση στα καταστήματα έχει επανέλθει στα προ του lockdown επίπεδα! Φυσικά αυτό για μια κοινωνία που είναι κλεισμένη στο σπίτι, είναι αποτυχία.

Την ίδια ώρα, οι απώλειες στο κομμάτι του εμπορίου που ανέστειλε τις δραστηριότητές του είναι συντριπτικές, με δεδομένο ότι ελάχιστες από τις 220.000 μικρές και μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας σήμερα διαθέτουν ψηφιακό κανάλι πωλήσεων, αλλά και δυνατότητες να το υποστηρίξουν.

Ακόμα όμως και για όσες διαθέτουν ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων η πτώση του τζίρου είναι κάθετη, ιδίως σε τομείς όπως η ένδυση και η υπόδηση.

Χωρίς ακόμα να υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία, οι φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για -50% τουλάχιστον.

Γι’ αυτό εξάλλου υπήρξε και η πίεση της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ να σταματήσουν οι πωλήσεις τέτοιων προϊόντων μέσω των σούπερ μάρκετ, κάνοντας ευθέως λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Σκληρά χτυπά η “καραντίνα” και τομείς όπως η γουνοποιία στην οποία ο τζίρος έχει πέσει από τα 250 εκ. ευρώ στα 3 εκ. ως αποτέλεσμα τόσο της μειωμένης τουριστικής κίνησης αλλά και των lockdown. Όπως με δραματικούς τόνους προειδοποιούν άνθρωποι του τομέα: “αν ο κλάδος της γούνας εξαφανιζόταν, θα χάνονταν 2000 επιχειρήσεις, πέρα από τα εκτροφεία. Θα έμεναν άνεργοι 6000 άνθρωποι (σ.σ. αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις, εκτροφεία και βυρσοψεία) και θα χανόταν τζίρος 250 εκατ. ευρώ ετησίως

Στην επιστολή της η ΕΣΕΕ προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία κοινοποιεί και στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση τονίζει πως «τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, όπως επανειλημμένως έχει καταγραφεί στις επιδημιολογικές μετρήσεις και έχει αναγνωρίσει η ίδια η κυβέρνηση, δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας»

Και τα έχουν κλείσει με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν από παντελή έλλειψη ρευστότητας και χωρίς πρόσβαση στη τραπεζική χρηματοδότηση για το 85% των ΜμΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:

«Ο εμπορικός κόσμος είναι σάρξ εκ της σαρκός της ελληνικής κοινωνίας, μαζί με την οποία δίνει τον τιτάνιο αγώνα ανάσχεσης της πανδημίας. Επί μήνες οι μικρομεσαίοι έμποροι αποδεικνύουν ότι η τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας μέσα στα εμπορικά καταστήματα είναι υποδειγματική και αυτό αποτελεί και επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης.

Σήμερα όμως βρίσκεται στην κορύφωσή της και η «μητέρα των μαχών» για την επιβίωση του ελληνικού εμπορίου, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί το παρόν και το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές. Με την επιστολή της στον πρωθυπουργό η ΕΣΕΕ εκφράζει την διογκούμενη αγωνία των συναδέλφων μας σε όλη τη χώρα, καθώς η 1η Δεκεμβρίου πλησιάζει και δεν υπάρχει καμία επίσημη διαβεβαίωση ότι τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να πρωτοστατήσουν με ασφάλεια στο ξαναζωντάνεμα της αγοράς, τον πιο κρίσιμο, για την αγορά, μήνα του χρόνου. Η έγκαιρη αποδοχή του εύλογου αιτήματος μας είναι απαραίτητη, συν τοις άλλοις,, για να μη χάσουν κι άλλο πολύτιμο χρόνο τα εμπορικά καταστήματα στην προετοιμασία τους για την εορταστική περίοδο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.