ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Εφορία: «Τέλος» από αύριο η τήρηση των χειρόγραφων βιβλίων – Η καταχώριση θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά

Θα έχει το σύνολο των πληροφοριών ηλεκτρονικά, είτε για να εντοπίσει οφειλέτες είτε για να μηδενίσει τις επιστροφές

Εφορία: «Τέλος» από αύριο η τήρηση των χειρόγραφων βιβλίων – Η καταχώριση θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά

Από αύριο Τετάρτη 16 Αυγούστου, παύει η τήρηση των χειρόγραφων βιβλίων στην εφορία και η καταχώριση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.

Να σημειωθεί πως εφορία, δημιούργησε νέα ηλεκτρονικά βιβλία, στα οποία θα καταχωρισθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οφειλέτες του Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται και ηλεκτρονικά βιβλία για τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Ουσιαστικά, θα έχει το σύνολο των πληροφοριών ηλεκτρονικά, είτε για να εντοπίσει οφειλέτες και συνυπόχρεους είτε για να μηδενίσει το στοκ των εκκρεμών επιστροφών που είναι άνω των 90 ημερών.

Παράλληλα, θα γνωρίζει χωρίς να χρειάζεται να αναζητεί χειρόγραφα βιβλία όλες τις δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων.

Ειδικότερα:

1. Η εν λόγω εφαρμογή καταχώρισης των δηλώσεων θα ισχύσει για όλες τις δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων που δεν έχουν καταχωρισθεί στα χειρόγραφα βιβλία παραλαβής δηλώσεων. Επίσης, στη νέα εφαρμογή θα εμφανίζονται όλες οι ψηφιακές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέσω της εφαρμογής MYPROPERTY.

Από 16/8/2023, παύει η τήρηση των χειρόγραφων βιβλίων και η καταχώριση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Από την ίδια ημερομηνία παύει και η καταχώριση των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων στο ηλεκτρονικό βιβλίο μεταγραφής δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων που ίσχυσε από τον Οκτώβριο του 2017.

2. Οι φορολογικές οφειλές ή απαιτήσεις του φορολογουμένου για μία ή περισσότερες χρήσεις, περιόδους ή υποθέσεις, δεν θα πρέπει, πλέον, να εγγράφονται σε χειρόγραφους καταλόγους, αλλά να καταχωρίζονται ως εισπρακτέο ή επιστρεπτέο ποσό στα παρακάτω κατά περίπτωση ηλεκτρονικά βιβλία:

– Εισπρακτέων εσόδων προϋπολογισμού ή εκτός προϋπολογισμού λογαριασμών. Σε αυτό καταχωρίζονται κατά αναλυτικό λογαριασμό εσόδου τα ποσά των φορολογικών οφειλών που βεβαιώνονται, που εισπράττονται και που διαγράφονται. – Παραλαβής και βεβαίωσης εισπρακτέων εσόδων, όπου καταχωρίζονται τα ποσά των φορολογικών οφειλών με βάση τον εκτελεστό τίτλο.

– Επιστροφών και διαγραφών, στο οποίο καταχωρίζονται τα ποσά που κατά περίπτωση διαγράφονται ή επιστρέφονται.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, η εφορία πέρα από τα στοιχεία που αφορούν τους βεβαιωμένους φόρους, τα προσωπικά στοιχεία των φορολογουμένων, τα πρόστιμα, τις δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να υπάρχουν, στα νέα ηλεκτρονικά βιβλία θα καταχωρίζει τα τυχόν αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα – εφόσον είναι γνωστά– και τους ΑΦΜ τους με τα αντίστοιχα ποσά για τα οποία ευθύνονται. Επί της ουσίας, θα αναζητεί συνυπόχρεους στην περίπτωση που είτε δεν εντοπίζεται ο οφειλέτης ή δεν έχει περιουσιακά στοιχεία.

3. Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές φόρων που εκκρεμούν, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ανέρχονται σε 463 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 201 εκατ. ευρώ είναι άνω των 90 ημερών. Η εικόνα διαφοροποιείται αν συνυπολογιστούν οι επιστροφές φόρων που δεν έχουν λάβει ατομικό φύλλο έκπτωσης, καθώς ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 780 εκατ. ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στόχος είναι να επιστραφούν άμεσα τα ποσά στους φορολογουμένους. Πάντως, από τα τελευταία στοιχεία προκύπτει ότι μόνο Ιούνιο οι επιστροφές ανήλθαν σε 682 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 127 εκατ. ευρώ από τον στόχο (555 εκατ. ευρώ). Η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων γι’ αυτές τις εκκρεμότητες, όπως ορίζει η σχετική απόφαση Πιτσιλή, θα συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στην αντιμετώπιση τυχόν αστοχιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.