ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Eurostat: Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Πήραν την ανηφόρα οι τιμές των τροφίμων

Ο τέταρτος χαμηλότερος στην ΕΕ

Eurostat: Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Πήραν την ανηφόρα οι τιμές των τροφίμων

Τα στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Ιούνιο δείχνουν ότι μειώθηκε ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προσωρινή μέτρηση των ευρωπαϊκών στατιστικών αρχών, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 2,7% έναντι 4,1% τον Μάιο και 4,5% τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας είχε υποχωρήσει στο 2,8% τον Μάιο.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης τιμών αποκλιμακώθηκε στο 5,5% τον Ιούνιο έναντι 6,1% τον Μάιο και 7% τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος «δομικός» πληθωρισμός ανήλθε στο 5,4% στις χώρες του ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, οι τιμές στα τρόφιμα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν στο +11,7% (+12,5% τον Μάιο). Αντίθετα, στην ενέργεια κατεγράφη πτώση στο -5,6% (-1,8% τον Μάιο). Οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, ανήλθαν στο +5,4% (+5% τον Μάιο).

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη, χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα (σε ετήσιο επίπεδο), είχαν μόνο η Ισπανία (1,6%), το Βέλγιο (1,6%) και το Λουξεμβούργο (1%).

Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (11,3%), στην Εσθονία (9%) και στη Λιθουανία (8,2%).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη Γερμανία, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 6,8% από 6,3% τον Μάιο, στη Γαλλία στο 5,3% και στην Ιταλία στο 6,7%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.