ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ληξιπρόθεσμα χρέη: «Έρχεται» μπαράζ κατασχέσεων από το φθινόπωρο για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Ληξιπρόθεσμα χρέη: «Έρχεται» μπαράζ κατασχέσεων από το φθινόπωρο για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου

Την ώρα που η ακρίβεια συρρικνώνει τα εισοδήματα των Ελλήνων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται το φθινόπωρο να εξαπολύσει μπαράζ κατασχέσεων σε καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών το πρώτο εξάμηνο του 2023 βρίσκεται μια ανάσα από τα 105 δισ. ευρώ με τα «φρέσκα» φορολογικά χρέη να αυξάνονται κατά 397 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και συνολικά στο εξάμηνο να ανέρχονται σε 2,841 δισ. ευρώ

Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους που υπερβαίνουν τα 2,8 δισ. ευρώ με τον αριθμό των οφειλετών να υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα παρά τη μείωση κατά 287.247 άτομα που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Τον Ιούνιο τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 528 εκατ. ευρώ. Έτσι στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έφθασαν συνολικά τα 3,342 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 4,4 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται οφειλή ύψους 800 εκατ. ευρώ που προέρχεται από έναν μόνο οφειλέτη της Εφορίας.

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 104,997 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 26,294 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώνεται σε 78,68 δισ. ευρώ.

Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.031.656 βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ενώ σε 1.455.216 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προσοχή! Οι προθεσμίες για επανένταξη στις ρυθμίσεις 72 και 120 δόσεων έληξαν, νέες ρυθμίσεις δεν σχεδιάζονται – σύμφωνα με πηγές – εκτός από τον εξωδικαστικό. Όσοι έχουν αφήσει οφειλές τους να γίνουν ληξιπρόθεσμες κινδυνεύουν άμεσα με λήψη αναγκαστικών μέτρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.