ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι «καυτές» ημερομηνίες των οίκων αξιολόγησης – Πότε θα έρθει η επενδυτική βαθμίδα

Ο Κ.Μητσοτάκης πάτησε «γκάζι» για την επενδυτική βαθμίδα

Οι «καυτές» ημερομηνίες των οίκων αξιολόγησης – Πότε θα έρθει η επενδυτική βαθμίδα

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βάλει ως στόχο την απόκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας, καθώς πρόκειται για κάτι που είχε δεσμευθεί προεκλογικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο Κ.Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg δεσμεύθηκε για την πρόωρη εξόφληση διετών υποχρεώσεων, που απορρέουν από τα δάνεια του 1ου Μνημονίου, κάτι που αναμένεται να φέρει εξελίξεις στην οικονομία της Ελλάδας.

Η χώρα μας τώρα μετρά… τις μέρες για τα ορόσημα των επόμενων αξιολογήσεων που θα φέρουν την «κλειδωμένη» πια επενδυτική βαθμίδα. Το πρώτο εξ αυτών, η αξιολόγηση της Scope Ratings, την 4η Αυγούστου, μετρά ως χαμένη, καθώς δεν την αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το επόμενο milestone, άρα και οι επόμενες ημερομηνίες που αναμένεται να «δώσουν» στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα είναι η 8η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της αξιολόγησης της DBRS Morningstar, ή, η 20ή Οκτωβρίου, ημερομηνία της αξιολόγησης της S&P.

Ανάμεσα στα παραπάνω δύο ορόσημα θα δοθεί, στις 15 Σεπτεμβρίου, η αξιολόγηση της Moody’s, στην οποία όμως η ελληνική οικονομία απέχει τρεις βαθμίδες από τον στόχο της, ενώ ο… τελευταίος σταθμός είναι η 1η Δεκεμβρίου, οπότε και η Fitch Ratings θα προβεί στη δική της προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι αγορές -όπως π.χ. η Societe Generale στην πιο πρόσφατη έκθεσή της- θεωρούν ότι μια αναβάθμιση σε αυτά τα χρονικά ορόσημα από τους δύο οίκους είναι «σχεδόν βέβαιη», πολύ δε περισσότερο με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.

Θυμίζουμε πως σήμερα η Ελλάδα έχει αξιολογήσεις BB+ από την S&P Global και τη Fitch, καθώς και βαθμολογία Ba3 από τη Moody’s.

Πάντως, η δέσμευση του πρωθυπουργού για ταχύτερη πληρωμή των υπολοίπων των διετών υποχρεώσεων (ουσιαστικά η Ελλάδα θα πληρώσει 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το υπόλοιπο των 44,83 δισ. του υπολοίπου των δανείων, με την τελευταία δόση να έρχεται νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό του 2041, με βασικό «όπλο» τα σημερινά ταμειακά διαθέσιμα των 34 δισ. ευρώ) κάνει ευκολότερο το έργο του επενδυτικού οίκου DBRS, ο οποίος τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα κάνει επί της ουσίας διπλή αξιολόγηση, αφού θα αναβαθμίσει όχι μόνο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το αξιόχρεο της χώρας μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έφεραν την αναμενόμενη αντίδραση στις αγορές, οι οποίες έχουν ήδη προεξοφλήσει την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, 13 χρόνια μετά την επώδυνη απώλειά της: τα διετή ομόλογα της Ελλάδας διέγραψαν πτώση, με την απόδοση στο 3,42% μετά τη διαπραγμάτευση στο 3,56% νωρίτερα την ίδια ημέρα. Οι σημειώσεις αναφοράς 10 ετών παρουσίασαν μικρή μεταβολή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.