ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι περιοχές της Αττικής με τα φθηνότερα ενοίκια

Δύσκολη υπόθεση η εύρεση σπιτιού

Οι περιοχές της Αττικής με τα φθηνότερα ενοίκια

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα ενοίκια θα παραμείνουν υψηλά το 2024, καθώς το ράλι των τιμών συνεχίζεται.

Τα τελευταία στοιχεία των μεσιτών δείχνουν αύξηση κατά μέσο όρο 5,9% στα ενοίκια κατοικιών το 2023 σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι νέες αγγελίες που ανεβαίνουν στις δημοφιλείς πλατφόρμες, έρχονται με «καπέλο» κοντά στο 4%.

Αυτό σημαίνει ότι οι προσδοκίες των ιδιοκτητών για τη νέα χρονιά είναι αυξήσεις ανάλογες με τις φετινές. Οι επαγγελματίες του κλάδου το θεωρούν φυσική εξέλιξη και δύσκολα τους δίνεις άδικο, δεδομένου ότι η σωρευτική αύξηση των μισθωμάτων από το 2018 έως και το 2022 έφτασε το 42,1% για κατοικίες κατάλληλες για οικογένεια, ενώ ακόμα ακριβότερα έγιναν τα μικρά ακίνητα που έχουν μικρότερο κόστος συντήρησης και μεγάλη ζήτηση από επαγγελματίες και φοιτητές.

Τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων που αγγίζει το 50%. Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων έχει αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών (κατοικίες κατάλληλες για οικογένεια με ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ) να μειώνεται ραγδαία στο σύνολο των περιοχών της Αττικής.

Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα υπάρχει στα δυτικά προάστια με 15,8% και ακολουθούν το υπόλοιπο Αττικής με 14,7% και το κέντρο της Αθήνας με 14,1%.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και σε οικονομικές περιοχές, λιγότερα από 16 σπίτια στα 100 έχουν ενοίκιο 600 ευρώ ή χαμηλότερο.

Στις άλλες, όμως τα νότια ή τα βόρεια προάστια, δεν έχει νόημα πλέον η αναζήτηση φθηνού ενοικίου, καθώς έχουν γενικά από τα ακριβότερα ενοίκια και οι διαθεσιμότητες για μίσθωμα έως 600 ευρώ είναι κοντά στο μηδέν.

Οι περιοχές με τα φθηνότερα μισθώματα

Εκεί όπου έχει νόημα να επικεντρώσει την αναζήτησή του κανείς, στη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών καταγράφεται ραγδαία αλλαγή κυρίως στις περιοχές των δυτικών προαστίων, του Πειραιά και στις περιοχές του υπολοίπου Αττικής.

Με βάση τα νέα δεδομένα, η εύρεση οικονομικών ακινήτων φαντάζει «άπιαστο όνειρο» ακόμη και σε περιοχές της Αττικής που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν επιλογή ανάγκης ή/και «καταφύγιο» αναζήτησης οικονομικής στέγης.

Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Αθήνας η διαθεσιμότητα οικονομικών οικογενειακών κατοικιών σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, καταγράφει μείωση κατά 3,31%, δηλαδή, μόλις το 14,1% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ τον μήνα.

Ραγδαία μείωση οικονομικών ακινήτων καταγράφεται στις περιοχές των δυτικών προαστίων, από 35,58% το 2022 σε 23,3% τον Ιούνιο του 2023 και 15,8% τον Δεκέμβριο του 2023.

Παρόμοια μείωση της διαθεσιμότητας καταγράφεται στον Πειραιά που πλέον μόλις το 4,83% των διαθέσιμων ακινήτων έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ, καθώς και στις περιοχές του υπολοίπου Αττικής (μόλις το 14,7% από 17% τον Ιούνιο του 2023 και 27,20% το 2022).

Αθήνα: Μόλις το 14,1% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κατάλληλων για οικογένειες έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλέξουν να αναζητήσουν οικογενειακή κατοικία στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το 89,3% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 43 ετών.

Παράλληλα, ανάλογα με την περιοχή του κέντρου, η κατοικία μπορεί να είναι μερικώς, ολικώς ή και μη ανακαινισμένη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι περιοχές του κέντρου που καταγράφουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών είναι τα Πατήσια, η Κυψέλη, ο Κολωνός, η Πλατεία Αττικής, η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία Βικτωρίας, η Πλατεία Βάθης, ο Αγιος Ελευθέριος, τα Σεπόλια, ο Αγιος Παντελεήμονας, τα Θυμαράκια και το Μεταξουργείο. Ακολουθούν με μικρή διαθεσιμότητα, το Γουδή, το Γκύζη-Πεδίον Αρεως, η Λαμπρινή και οι Αμπελόκηποι-Πεντάγωνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.