Κατέβηκε το βουνό στην θάλασσα και οι δήμαρχοι «σφυρίζουν αδιάφορα». Γι αυτό σας λέω δεν υπάρχει ελπίδα...

Αυξημένες οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα

Το ασιατικό έθνος αύξησε τις αγορές LNG, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων

Αυξημένες οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα

Η Κίνα αύξησε απότομα τις αγορές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2025 και έφτασε σε μηνιαίο όγκο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων που επικαλείται το RIA Novosti.

Το 2025, το ασιατικό έθνος εισήγαγε 9,8 εκατομμύρια τόνους υπερψυγμένου καυσίμου, σημειώνοντας αύξηση 18,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε το πρακτορείο.

Ο Δεκέμβριος σημείωσε ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη, με τις εισαγωγές να αυξάνονται σε 1,9 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 114,6% από τους 889.482 τόνους που παραδόθηκαν τον τελευταίο μήνα του 2024.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τον Οκτώβριο, η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Κίνας, ξεπερνώντας την Αυστραλία και υστερώντας ελαφρώς από το Κατάρ.

Οι συνολικές προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Κίνα – μέσω αγωγών και σε υγροποιημένη μορφή – έφτασαν τα 5,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) τον Νοέμβριο του 2025, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Οι εισαγωγές ρωσικού LNG από την Κίνα, έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου στον κόσμο, αυξάνονται σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια.

Παράλληλα με τις ροές μέσω αγωγών, η Ρωσία έχει επεκτείνει τις θαλάσσιες μεταφορές από έργα στην Αρκτική και την Άπω Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των Yamal LNG, Arctic LNG 2 και Sakhalin-2.

Τα φορτία μεταφέρονται κυρίως μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού κατά τη θερινή περίοδο πλοήγησης και μέσω μεγαλύτερων νότιων διαδρομών τον χειμώνα.

Η Μόσχα έχει επιδιώξει να επεκτείνει τις εξαγωγές LNG μέσω του Αρκτικού Διαδρόμου λόγω των δυτικών κυρώσεων που στοχεύουν βασικά τμήματα του ενεργειακού της τομέα.

Η αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη μετατόπιση των εξαγωγών ενέργειας της Ρωσίας προς την Ασία μετά την απότομη μείωση των προμηθειών μέσω αγωγών προς την ΕΕ από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022.

Η Ρωσία παρέχει επίσης φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού «Η Δύναμη της Σιβηρίας», ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019 και έφτασε σε πλήρη λειτουργική ικανότητα τον Δεκέμβριο του 2024.

Η Μόσχα και το Πεκίνο προωθούν επίσης τον σχεδιαζόμενο αγωγό «Η Δύναμη της Σιβηρίας 2» μέσω της Μογγολίας.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι, μαζί με τους υπάρχοντες και τους μελλοντικούς αγωγούς, οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.