Η Σλοβακία πλήρωσε σε ρούβλια την Ρωσία για το φυσικό αέριο

Πειθαρχούν όλοι οι Ευρωπαίοι που θέλουν να έχουν φυσικό αέριο

Η Σλοβακία πλήρωσε σε ρούβλια την Ρωσία για το φυσικό αέριο

Η κρατική σλοβακική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου (SPP) ανακοίνωσε ότι πλήρωσε σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά σε λογαριασμό που τα μετατρέπει αυτομάτων σε ρούβλια, έχοντας ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Ρίτσαρντ Προκιπτσάκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εξηγήσει σε οδηγία της αυτή την εβδομάδα με ποιο τρόπο οι χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να εξακολουθήσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η πληρωμή έγινε στις 17 Μαΐου
«Πληρώσαμε σε ευρώ την οφειλή μας προς τη Gazprom», δήλωσε ο Προκιπτσάκ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Σλοβακίας RTVS, εξηγώντας ότι η πληρωμή έγινε στις 17 Μαΐου.

«Πραγματοποιήθηκε σε ευρώ διότι και ο ίδιος ο λογαριασμός εκδόθηκε σε ευρώ από τη Gazprom. Στη συνέχεια τα χρήματα εστάλησαν στον λογαριασμό της Gazprom και έχω λάβει επιβεβαίωση ότι έχουν παραληφθεί», επεσήμανε ο ίδιος.

«Τώρα γίνεται η μετατροπή του συναλλάγματος η οποία θα ολοκληρωθεί με την καταβολή ρουβλιών στη Gazprom και μετά από αυτό θα συνεχιστεί η παροχή φυσικού αερίου», συνέχισε. ,

Αν και η Κομισιόν συνέστησε στις εταιρείες της ΕΕ να μην ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank σε ρούβλια, όπως έχει ζητήσει το Κρεμλίνο, δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ρωσία έχει ζητήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος οι χώρες να χάσουν τις προμήθειές τους. Ήδη τον προηγούμενο μήνα σταμάτησε την προμήθεια αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία επειδή οι δύο χώρες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτησή της για πληρωμή σε ρούβλια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.