ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων παρά το χάος των χρηματοπιστωτικών αγορών

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό

Η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων παρά το χάος των χρηματοπιστωτικών αγορών

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως είχε προϊδεάσει, αψηφώντας το χάος των χρηματοπιστωτικών αγορών και τις εκκλήσεις των επενδυτών να περιορίσει την σκληρή πολιτική της τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί το κλίμα.

Έτσι το βασικό επιτόκιο της τράπεζας (καταθέσεων), αυξημένο κατά 50 μονάδες βάσης, διαμορφώνεται πλέον στο 3% και αυτό για τις πράξεις αναχρηματοδότησης στο 3,5%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ ανεβάζει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ για να περιορίσει τον πληθωρισμό, αλλά οι τριγμοί στις παγκόσμιες αγορές από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα είχε απειλήσει να ανατρέψει αυτά τα σχέδια.

Η κεντρική τράπεζα των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2008, καθώς ο πληθωρισμός φαίνεται να ξεπερνά τον στόχο του 2% έως το 2025.

«Το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία μιας προσέγγισης που εξαρτάται από τα δεδομένα για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής», ανέφερε η ΕΚΤ.

Το πρωί της Πέμπτης, μετά από μέρες αναταραχής στις αγορές, οι χρηματοοικονομικοί επενδυτές έβλεπαν πιθανότητες 50% για μια μικρότερη αύξηση 25 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ. Εχουν επίσης υποβαθμίσει τις προσδοκίες για μελλοντικές αυξήσεις, προβλέποντας το μέγιστο επιτόκιο στο 3,25%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.