ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η Ελλάδα «διψάει» για ενέργεια αλλά οι έρευνες νότια της Κρήτης «παγώνουν»: Η ΕxxonMobile πήρε διετή παράταση

Οι σεισμικές έρευνες θα γίνουν... αν γίνουν τον Οκτώβριο του 2024!

Η Ελλάδα «διψάει» για ενέργεια αλλά οι έρευνες νότια της Κρήτης «παγώνουν»: Η ΕxxonMobile πήρε διετή παράταση

Παρά το γεγονός ότι η χώρα «καίγεται» κυριολεκτικά για ενέργεια το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες υδρογονανθράκων, σε ό,τι αφορά το «φιλέτο» των οικοπέδων, την Κρήτη πηγαίνει πίσω για άλλη μία φορά παρά τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο ο Πρωθυπουργός για την επιτάχυνση των σχετικών προγραμμάτων.

 Η νέα διαχειρίστρια εταιρία για τις δύο συμβάσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, η ExxonMobil, ζήτησε και πήρε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) παράταση δύο ετών για την πρώτη φάση του βασικού σταδίου ερευνών.

Έτσι οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη, οι οποίες μετά βεβαιότητας είχε ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα γίνουν τον χειμώνα 2022-2023, μετατίθενται σε μεθύστερο χρόνο, ως τον Οκτώβριο του 2024!

Όπως αναφέρει το energypress τον ακριβή χρόνο των σεισμικών θα προσδιορίσει η εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση της προσφυγής τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ και η οποία έχει μπλοκάρει από το 2019 κάθε ανάλογη προσπάθεια.

Στις 5 Οκτωβρίου έχει οριστεί, μετά από τέσσερις αναβολές, η συζήτηση στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Ακόμη κι αν πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά, η απόφαση θα πάρει χρόνο, συνεπώς, η κοινοπραξία θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα κάνει καμία κίνηση τον ερχόμενο χειμώνα, περίοδο που κατά παράδοση γίνονται οι σεισμικές έρευνες. Εάν αναβληθεί εκ νέου, τότε κινδυνεύουν να τιναχθούν οριστικά στον αέρα οι έρευνες στην Κρήτη.

Στις δύο αποφάσεις της ΕΔΕΥ (αφορούν ξεχωριστά στις δύο συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τα ισάριθμα οικόπεδα της Κρήτης) αιτιολογείται η συναίνεση για τη διετή παράταση «προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση του νέου ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένου προγράμματος εργασιών και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από 15/8/2022 επιστολής της εντολοδόχου εταιρίας».

Έτσι κι αλλιώς, η ΕΔΕΥ δεν μπορούσε να αρνηθεί την παράταση. Διαφορετικά, θα έπρεπε να κηρύξει έκπτωτη την κοινοπραξία. Αυτή ήταν η μόνη εναλλακτική οδός.

Οι έρευνες στην Κρήτη αποδείχθηκαν «πονοκέφαλος» όχι μόνον εξαιτίας της προσφυγής στο ΣτΕ. Οι πρωθυπουργικές πανηγυρικές ανακοινώσεις στις 20 Απριλίου στηριζόταν και σε μία ακόμη βεβαιότητα. Ότι η κοινοπραξία που ανέλαβε τα δύο οικόπεδα της Μεγαλονήσου παραμένει στη θέση της.

Η βεβαιότητα αυτή, όμως, αποδείχθηκε έωλη, όταν ήρθε η απόφαση της απόσυρσης της TotalEnergies από το κοινοπρακτικό σχήμα, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Κι ενώ βούιζαν τα δημοσιογραφικά γραφεία από τις διασταυρωμένες πληροφορίες που έλεγαν ότι το παράδειγμα της γαλλικής εταιρίας θα ακολουθήσει σύντομα η αμερικανική και ότι operator στην κοινοπραξία αναλαμβάνει η ΕΛ.ΠΕ., τον Ιούλιο όλα αυτά ανατράπηκαν.

Ανακοινώθηκε όχι μόνον η παραμονή της ExxonMobil στη χώρα μας, αλλά και η ενίσχυση του μεριδίου της (70% από 40%), με παράλληλη ανάληψη της διαχείρισης της κοινοπραξίας.

Κατά μία πληροφορία, η απόφαση της ExxonMobil να μην αποχωρήσει αποδίδεται σε πολιτικούς λόγους που υπαγορεύονται από γεωπολιτικά συμφέροντα.

Κατά μία άλλη πληροφορία, ήταν αποτέλεσμα της εκτίμησης, με καθαρά επιχειρηματικούς όρους, των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά με την εκτίναξη των τιμών του brent και του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την κρίση της ασφάλειας εφοδιασμού και των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, ωστόσο, είναι όλες αυτές τις παραμέτρους γιατί δεν τις είδε και γιατί δεν τις συνυπολόγισε η TotalEnergies; Πειστική απάντηση σε αυτό δεν δίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, η τύχη των ερευνών της Κρήτης θα κριθεί εν πολλοίς σε λιγότερο από ενάμιση μήνα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Από την άλλη πλευρά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, οι δύο άλλες εταιρίες που έχουν αναλάβει τα υπόλοιπα οικόπεδα, τα ΕΛ.ΠΕ. και η Energean Oil & Gas, προχωρούν στον σχεδιασμό των προγραμμάτων τους, με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον περασμένο Απρίλιο στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό.

Έτσι, για τα Ιωάννινα η Energean έχει αναλάβει να ολοκληρώσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε το καλοκαίρι το 2023 να πραγματοποιήσει την ερευνητική γεώτρηση.

Τα ΕΛ.ΠΕ. ολοκλήρωσαν φέτος σε χρόνο-ρεκόρ τις δυσδιάστατες σεισμικές έρευνες 2.800 χλμ στις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακό Κόλπο. Μετά την επεξεργασία και ερμηνεία τους, που μπορεί να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του έτους, θα εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος, όπου θα γίνουν και τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες, για να ακολουθήσει το 2024 η ερευνητική γεώτρηση.

Energean και ΕΛ.ΠΕ., που έχουν μαζί την περιοχή 2, στο Ιόνιο Πέλαγος, (75%-25%) θα προχωρήσουν τον ερχόμενο χειμώνα στην πραγματοποίηση τρισδιάστατων σεισμικών μελετών, με την ερευνητική γεώτρηση να εκτιμάται για το 2024.

«Αγκάθι» παραμένει το Κατάκολο, που ανήκει στην ευθύνη της Energean. Η εταιρία περιμένει από τον Δεκέμβριο του 2019 την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για να προχωρήσει στο γεωτρητικό πρόγραμμα της, με έμφαση πλέον στο φυσικό αέριο και όχι το πετρέλαιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Άρης Στεφάτος, μιλώντας στο Euro2day.gr, έκανε μία δήλωση με πολλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων φαίνεται να είναι και η βραδύνουσα διοικητική μηχανή.

«Παραμένουμε», είπε, «πλήρως αφοσιωμένοι στην τήρηση της υπόσχεσης μας προς τον Πρωθυπουργό, για την επιτάχυνση του προγράμματος εξερεύνησης στη χώρα μας. Είμαστε ευχαριστημένοι με τη συνεργασία μας με όλους τους διαχειριστές οικοπέδων και προσδοκούμε να έχουμε ταχύτερα και ποιοτικότερα αποτελέσματα στις εξερευνητικές μας προσπάθειες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.