ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι διεθνείς επενδυτές ξεκίνησαν «πόλεμο» κατά των μετρητών: «Επενδύστε σε χρηματιστηριακές για να μην τα χάνετε»

Ο πληθωρισμός και οι φόροι διαβρώνουν τις αποδόσεις

Οι διεθνείς επενδυτές ξεκίνησαν «πόλεμο» κατά των μετρητών: «Επενδύστε σε χρηματιστηριακές για να μην τα χάνετε»

Διεθνή μέσα αποκαλύπτουν ότι πλέον δεν πρέπει να επενδύουν σε μετρητά οι πολίτες άλλα σε επενδυτικά προϊόντα, σύμφωνα με το barron’s.com, και φαίνεται έτσι ότι ο “πόλεμος” κατά του ρευστού χρήματος βρίσκεται σε εξέλιξη με την “βοήθεια” των κυβερνήσεων που δεν δείχνουν να κάνουν τίποτα για τον πληθωρισμό και τους φόρους.

Δελεασμένοι από αποδόσεις 5%, οι επενδυτές έχουν κατακλύσει τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς και άλλα υποκατάστατα μετρητών, ρίχνοντας περισσότερα από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες συμμετοχών (holdings).

Οι προοπτικές για τα μετρητά είναι αμυδρές. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων φέτος. Ακόμη και μικρές μειώσεις επιτοκίων θα διαβρώσουν τις αποδόσεις των μετρητών.

Η Wall Street αναμένει με ανυπομονησία μια πλημμύρα μετρητών που θα εισρεύσουν στις αγορές μετοχών και σταθερού εισοδήματος.

«Ξυπνάω κάθε πρωί με ανυπομονησία για τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται σε λογαριασμούς χρηματαγοράς που περιμένουν να μετακινηθούν», λέει ο Rob Kapito, πρόεδρος της BlackRock, η οποία επιβλέπει περισσότερα από 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια iShares.

Ακόμη και αν οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν πέφτουν πολύ, η διατήρηση μετρητών για πολύ καιρό μπορεί να έχει αυξημένο κόστος ευκαιρίας. Οι επενδυτές που παρακολούθησαν το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς πέρυσι έχασαν την απόδοση 26% του S&P 500.

Τα ομόλογα ξεπέρασαν επίσης τα μετρητά, επιστρέφοντας κατά μέσο όρο 5,5%, με βάση τον δείκτη Bloomberg U.S. Aggregate Bond Index.

Ο πληθωρισμός και οι φόροι μπορεί επίσης να διαβρώσουν τις αποδόσεις. Η ονομαστική απόδοση 5% ενός αμοιβαίου κεφαλαίου της χρηματαγοράς μειώνεται σε «πραγματική απόδοση» 1,6%, με βάση τον τελευταίο δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,4%. Εάν διαθέτετε κεφάλαια χρηματαγοράς σε φορολογητέο λογαριασμό, η απόδοσή σας θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη.

Αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν τον S&P 500 να έχει ένα καλό έτος με κάποιους να βλέπουν τον δείκτη να φτάνει τις 5.400 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Ένας τομέας για τον οποίο είναι αισιόδοξος είναι η υγειονομική περίθαλψη, όπου αναμένει αύξηση των κερδών κατά 17% έως 18% φέτος κάτι που θέλει και εδώ η κυβέρνηση να κάνει με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και ίσως έτσι εξηγείται γιατί υπολειτουργεί ο τομέας της δημόσιας υγείας στην χώρα.

Ένας μεγάλος δικαιούχος μετρητών θα μπορούσε επίσης να είναι οι στρατηγικές εισοδήματος από μερίσματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

H εταιρεία συμμετοχών Vanguard High Dividend Yield ακολουθεί αυτή την στρατηγική. Κατέχει μεγάλες, εύρωστες εταιρείες όπως η JPMorgan, η Broadcom, η Exxon Mobil και η Home Depot και αποδίδει 3%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.