ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πρόστιμα 41,7 εκατ. σε τράπεζες και ΕΕΤ για εναρμονισμένες πρακτικές σε βάρος των καταθετών όταν γίνονταν χρήση των ΑΤΜ

Ποιες θα είναι οι νέες χρεώσεις

Πρόστιμα 41,7 εκατ. σε τράπεζες και ΕΕΤ για εναρμονισμένες πρακτικές σε βάρος των καταθετών όταν γίνονταν χρήση των ΑΤΜ

Με συμφωνία για την πληρωμή προστίμου 41.756.180,10 ευρώ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήρθε σε συμβιβασμό με τις τράπεζες για το ζήτημα των προμηθειών και των χρεώσεων και έτσι κλείνει η έρευνα που ξεκίνησε το 2019 και ουσιαστικά απέδειξε ότι οι τράπεζες έκλεβαν τα χρήματα των πολιτών μέσω παράνομων αυξημένων εισπράξεων όταν γίνονταν χρήση ΑΤΜ από διαφορετική τράπεζα.

Σύμφωνα με αυτή, οι τράπεζες θα δηλώσουν ενοχή για συνεννόηση αναφορικά με τον καθορισμό τιμής σε συγκεκριμένη τραπεζική εργασία και θα επωμιστούν πρόστιμα από την EA που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ και για τις 4 τράπεζες. Πρόστιμο θα επιβληθεί και στην ΕΕΤ, με την ΕΑ να θεωρεί ότι είχε ενεργό ρόλο στις συνεννοήσεις των εμπορικών τραπεζών.

Από την πλευρά τους, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και ΕΕΤ αντέκρουσαν την κατηγορία περί συνεννόησης υποστηρίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις και η σχετική αλληλογραφία αφορούσαν θεσμικό διάλογο με φορέα του εξωτερικού (Visa) και δεν στόχευαν σε συνεννόηση για τον καθορισμό εμπορικής πολιτικής, επιχειρήματα που όμως δεν δέχθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι διοικήσεις των τραπεζών προβληματίστηκαν για την αποδοχή της συμφωνίας και υπήρξαν σκέψεις να αφήσουν την διαδικασία να εξελιχθεί, ωστόσο τελικά αποδέχθηκαν τις συστάσεις των νομικών υπηρεσιών για το κλείσιμο της υπόθεσης, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση θα σερνόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα με αβέβαιη την τελική έκβαση.

Ειδικότερα, η Επιτροπή επιβάλει πρόστιμα για την τέλεση των διαπιστωθεισών παραβάσεων των άρθρων 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ, ανάλογα με το σχετικό κύκλο εργασιών, ως ακολούθως:

-Τράπεζα Πειραιώς: 12.993.482,86 €
-Εθνική Τράπεζα: 9.978.799,18 €
-Alpha Bank: 9.110.682,91 €
-Eurobank: 7.976.790,63 €
-Attica Bank: 143.181,65 €
-ΕΕΤ: 1.553.242,87 €

Τώρα αν θα πληρωθούν αυτά τα πρόστιμα είναι άγνωστο.

Μεταξύ άλλων, υποχρεώνει τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις να μειώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 το ύψος της προμήθειας DAF ανά συναλλαγή ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα, ώστε αυτό να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ως ακολούθως:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Τράπεζα Πειραιώς: έως το ύψος των 2,00 €, από το ισχύον ποσό των 3,00 €,
-Εθνική Τράπεζα: έως το ύψος των 1,90 €, από το ισχύον ποσό των 2,60 €,
-Alpha Bank: έως το ύψος των 1,80 €, από το ισχύον ποσό των 2,50 €,
-Eurobank: έως το ύψος των 1,80 €, από το ισχύον ποσό των 2,50 €,
-Attica Bank: έως το ύψος των 1,50 €, από το ισχύον ποσό των 2,00 €.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.