Σοβαρή η κατάσταση με τις ελβετικές τράπεζες: Πιέζουν την Credit Suisse να εξαγοραστεί – Τα προβλήματα μετά τις αμερικανικές πτωχεύσεις

10.000 θέσεις εργασίας στον «αέρα»

Σοβαρή η κατάσταση με τις ελβετικές τράπεζες: Πιέζουν την Credit Suisse να εξαγοραστεί – Τα προβλήματα μετά τις αμερικανικές πτωχεύσεις

Σαν τη «μόνη επιλογή» για να αποτραπεί η «κατάρρευση εμπιστοσύνης» προς την Credit Suisse βλέπουν την εξαγορά της από τη UBS η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή.

Για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας – με ενεργητικό περί τα 500 δισ. δολάρια – η πίεση εντάθηκε απότομα μετά την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται τρία άτομα, τα οποία γνωρίζουν την κατάσταση, η κυβέρνηση της Ελβετίας ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή «έκτακτα μέτρα» για να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία «πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή, με πηγή να αναφέρει στο Reuters πως για την ώρα συναντούν σημαντικά εμπόδια, ενώ 10.000 θέσεις εργασίας ενδέχεται να χρειαστεί να περικοπούν αν οι δύο τράπεζες συνενωθούν.

Σημειώνεται ότι τα έκτακτα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή θα επιτρέψουν στη συμφωνία να προχωρήσει χωρίς ψηφοφορία των μετόχων, παρακάμπτοντας τους συνήθεις ελβετικούς κανονισμούς που απαιτούν μια περίοδο διαβούλευσης «έξι εβδομάδων» για τους μετόχους, ώστε «να γνωμοδοτήσουν σχετικά με την εξαγορά».

Η Credit Suisse, η UBS και η ελβετική κυβέρνηση έχουν αρνηθεί ως τώρα να κάνουν κάποιο σχόλιο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Την περασμένη εβδομάδα η Credit Suisse αναγκάστηκε να έρθει σε συμφωνία για δάνειο έως και 50 δισ. φράγκων από την ελβετική κεντρική τράπεζα για έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αφού οι μετοχές της κατρακύλησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο τραπεζικός πανικός δονούσε τις αγορές. Ήταν η πρώτη τράπεζα διεθνούς εμβέλειας στην οποία χορηγήθηκε σωσίβιο έκτακτης ανάγκης από το 2008.

Εγγυήσεις ζήτησε η UBS

Εγγυήσεις από την ελβετική κυβέρνηση για την κάλυψη πιθανών μελλοντικών κινδύνων ζήτησε η  UBS Group προκειμένου να προχωρήσει σε συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse Group.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, η UBS ζητά από την ελβετική κυβέρνηση να αναλάβει νομικά έξοδα και πιθανές μελλοντικές απώλειες στα σενάρια που συζητά για την εξαγορά του συνόλου ή τμημάτων της Credit Suisse.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.