ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Χιλιάδες πολίτες προστρέχουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή για την Ρήτρα Αναπροσαρμογής

«Οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν και δικαστικά»

Χιλιάδες πολίτες προστρέχουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή για την Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Ο επικεφαλής του Συνηγόρου του Καταναλωτή, νομικός, Λευτέρης Ζαγορίτης επεσήμανε ότι οι πολίτες συρρέουν κατά χιλιάδες για να αναφέρουν το πρόβλημα με τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, που έχει… εκτοξεύσει τους λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με τον κ.Ζαγορίτη οι πολίτες κάνουν ερωτήσεις για το τι πρόκειται να συμβεί, αν πρέπει και γιατί να πληρωθεί η ρήτρα, αν έχει υπολογιστεί σωστά, αν είναι νόμιμη και άλλα παρόμοια ζητήματα.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής, ο κόσμος την εμπιστεύεται πλέον και έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι αναφορές, έχοντας ξεπεράσει την περσινή χρονιά τις 14.000, με ποσοστό επίλυσης πάνω από 80%.

Σε ότι αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής και το κατά πόσον οι πάροχοι κινούνται αυθαίρετα και δεν ενημερώνουν τους πολίτες, ο κ.Ζαγορίτης είπε:

«Εδώ και μήνες ο Συνήγορος έχει εκδώσει πάρα πολλές συστάσεις προς τις εταιρείες που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια και τις καλούσαμε να ενημερώνουν προσυμβατικά για τις  χρεώσεις που είχαν, ή θα έχουν. Είχαμε πάρα πολλά περιστατικά κι εγώ έγινα δέκτης τέτοιου είδους τηλεφωνικών συνομιλιών, που ενημέρωναν για τα τιμολόγια, τις εκπτώσεις, τις τιμές της κιλοβατώρας, αλλά ξεχνούσαν τη… λεπτομέρεια της ρήτρας αναπροσαρμογής …  Δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται οι περισσότερες εταιρείες. Σε κάποιες μόνο συστάσεις ανταποκρίθηκαν».

Αν κάποιος καταναλωτής έχει σταθερό τιμολόγιο δεν μπορεί να του επιβληθεί ρήτρα αναπροσαρμογής ξεκαθάρισε ο Συνήγορος του Καταναλωτή και διευκρίνισε ότι «η εταιρεία μπορεί μονομερώς να αλλάξει τους όρους, υπό δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι -σύμφωνα με τον Κώδικα Ηλεκτρικής Ενέργειας που θεσπίστηκε το 2013- να έχουν περάσει έξι μήνες από την έναρξη της σύμβασης και δεύτερη, είναι ο καταναλωτής να έχει ενημερωθεί για την αλλαγή 60 (τουλάχιστον) μέρες πριν τη μετατροπή της σύμβασης, κάτι που πολλές εταιρείες παραβίασαν».

Εδώ και μήνες οι συστάσεις που εκδίδει ο Συνήγορος του Καταναλωτή προς τις εταιρείες, κοινοποιούνται τόσο στην ΡΑΕ, όσο και στο Υπουργείο Ενέργειας και στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

«Τόσο οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, όσο και οι Οργανώσεις Καταναλωτών που θα προσφύγουν στα δικαστήρια, θα επικαλεστούν και τις συστάσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Αποτελούν δηλαδή οι Συστάσεις μας τεκμήριο υπέρ των καταναλωτών … Τις εκδίδουμε για να τις αξιοποιήσει όποιος άλλος μπορεί με στόχο να μην επιβάλλονται υπέρμετρες χρεώσεις», σχολίασε ο κ.Ζαγορίτης.

Και κατέληξε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι πολίτες έχουν πρόβλημα, ας ξεκινήσουμε από το δεδομένο. Το επισημάναμε στις 15 Μαρτίου που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή και καλούσαμε την κυβέρνηση και την ΕΕ να πάρουν μέτρα για να καταπολεμηθούν κερδοσκοπικά φαινόμενα στην ηλεκτρική ενέργεια. Εκτός από τη δυνατότητά τους να καταφύγουν στον Συνήγορο, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν και σε δικαστικές διεκδικήσεις για τη μη επιβολή της Ρήτρας αναπροσαρμογής».

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.