Η Τουρκία δια του Προέδρου Τ Ερντογάν έχει ενημερώσει την αμερικανική κυβέρνηση , ότι η EXXON MOBIL αν βρει αξιόλογο κοίτασμα υδρογονανθράκων κατά τις έρευνες της στο τεμάχιο 10 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, θα υποχρεωθεί από την Άγκυρα να σταματήσει πάραυτα τις περαιτέρω έρευνες ,έως ότου συμφωνηθεί με τη Λευκωσία ( συμβόλαιο) για την κατανομή μισά- μισά του πλούτου αυτού μεταξύ των δύο κοινοτήτων της νήσου.

Το ίδιο θα συμβεί και στις υπόλοιπες αμφισβητούμενες από την Τουρκία περιοχές της κυπριακής υφαλοκρηπίδας , όπου βρίσκονται τα τεμάχια 4,5,7. Η τουρκική αυτή απαίτηση εκφράστηκε προφορικώς και σε ανώτατο επίπεδο προς την Ουάσιγκτων κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και φυσικά αυτή δεν ήταν η πρώτη, αφού έχει προηγηθεί και άλλη παρόμοιου περιεχομένου συζήτηση Ερντογάν–Λευκού Οίκου.

Η αμερικανική απάντηση δόθηκε «αμέσως» με την αποστολή του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενεργείας κ Φάννον στη Λευκωσία, η οποία «δικαιολογήθηκε» ως περιοδεία του και στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο κ Φάννον μετέφερε επακριβώς στη Λευκωσία την τουρκική απαίτηση, χωρίς να εκφραστεί επισήμως, τουλάχιστον, κάποιας μορφής αρνητική αμερικανική αντίδραση στην τουρκική θέση για μοιρασιά μισά- μισά του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου, αν και όταν αυτός πιστοποιηθεί.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου κατά τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογο του κ Πομπέο τις προηγούμενες ημέρες στην Ουάσιγκτων, έφερε προς συζήτηση το θέμα των τουρκικών αμφισβητήσεων επί της κυπριακής ΑΟΖ Προς τούτο επέδειξε και συγκεκριμένους τουρκικούς χάρτες, με επικάλυψη από την Τουρκία τμημάτων της κυπριακής ΑΟΖ αλλά της περιοχής Ρόδου- Καστελορίζου ως τουρκικής AOZ.

Επισήμως η Ουάσιγκτων δεν ασπάζεται φωναχτά για την ώρα τις τουρκικές θέσεις.

Στις ανακοινώσεις της μένει σταθερά ένα βήμα πίσω.

Αναγνωρίζει μεν το δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ , αλλά θεωρεί ότι οι πόροι αυτοί πρέπει να μοιράζονται «equitably» μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο πονηρός όρος equitably, (δηλαδή ακριβοδίκαια, σε συγγενέστερη μετάφραση), όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία απάντηση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, από τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών τηλεοπτικών μέσων βαφτίστηκε «ισομερώς» ( δηλαδή μισά- μισά) και μάλιστα με ενθουσιώδη σχόλια για την «υποστήριξη των ΗΠΑ στην Κύπρο»!!!

Η Λευκωσία βεβαίως δεν ακολουθεί τους fake και εκ του προχείρου ελληνικούς τηλεοπτικούς πανηγυρισμούς και φαίνεται ότι αυτή την στιγμή τουλάχιστον κινείται μακριά από τα φώτα τηςδημοσιότητας.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη -από τη συνάντηση Αναστασιάδη- Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη- καλέσει την Τουρκία να συζητήσουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου –Τουρκίας, χωρίς η Άγκυρα να τολμά ένα τόσο μεγάλο βήμα..Επιπροσθέτως, μόλις χθές το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών τηςΤουρκίας Μ. Τσαβούσογλου δείπνησε στο σπίτι του στην Άγκυρα μαζί με τον γ γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, χωρίς να διαρρεύσει τίποτα από καμμία πλευρά, έως ότου ενημερωθεί ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Η Κύρα Αδάμ είναι πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.