Έρχεται ένας καιρός που τα παραμύθια τελειώνουν για όλους και μάλιστα αυτό γίνεται ταυτόχρονα. Είναι το περιβόητο σημείο της μης επιστροφής (point of no return).

Έτσι συμβαίνει με ΗΠΑ-Τουρκία-Ρωσία και Ελλάδα. Ποια είναι τα δεδομένα τα οποία δεσμεύουν αυτές τις χώρες σε ένα διαρκές «τανγκό» ισχύος;

Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων τα οποία κρύβονται σε Α.Μεσόγειο και Αιγαίο και φυσικά τα Στενά στα Δαρδανέλια τα οποία όπως πάντα αναφέρονταν στις γεωπολιτικές μελέτες «who has them controls the world» (όποιος τα κατέχει ελέγχει τον πλανήτη).

Ο «έρωτας» τον οποίο διαχρονικά έχουν οι ΗΠΑ για την Τουρκία, βασίζεται κατεξοχήν στην γεωπολιτική της θέση. Ελέγχει τα Στενά για λογαριασμό της Ουάσινγκτον (τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια) και ήταν διαθέσιμη να χύσει αίμα Τούρκων στρατιωτών για την επιβολή της Pax Americana (αμερικανικής ειρήνης όπως την φαντάζονται στις ΗΠΑ) στην Μέση Ανατολή και για την προστασία του Ισραήλ σε περίπτωση που τα αραβικά σμήνη επικρατούσαν σε μια γενικευμένη αντιπαράθεση κατά του εβραϊκού κράτους.

Επίσης θα αποτελούσε τον ενεργειακό κόμβο μέσω του οποίου οι ΗΠΑ θα τροφοδοτούσαν την Ευρώπη με ενέργεια και συνεπώς θα την ελέγχαν οικονομικά για τουλάχιστον έναν αιώνα.

Όλοι αυτοί οι γεωπολιτικοί στόχοι εξυπηρετούνταν μέχρι το κρίσμο 2010, την χρονιά κατά την οποία ο Ρ.Τ.Ερντογάν ένιωσε ότι πλέον είναι αρκετά ισχυρός για να ξεφορτωθεί τον πρώην φίλο του και ευνοούμενο των Αμερικανών Φ.Γκιουλέν και τους ίδιους τους Αμερικανούς και να μετατρέψει την Τουρκία σε αυτό που πάντα ήθελε.

Ανεξάρτητη μεγάλη περιφερειακή δύναμη η οποία θα ακολουθεί το δικό της «πρόγραμμα».

Αυτό που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να αποβάλει οριστικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν τους Αμερικανούς από την Τουρκία ήταν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Διοργανώθηκε από το δίκτυο Γκιουλέν, ο οποίος Γκιουλέν ζει στις ΗΠΑ σε έπαυλη στην Πενσυλβάνια. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν γνώριζε ότι το πραξικόπημα αυτό έγινε εν γνώση των ΗΠΑ.

Γνώριζε και για την διεξαγωγή του λίγες ημέρες πριν γίνει διότι του το είχαν «σφυρίξει« οι Ρώσοι. Το άφησε να εξελιχθεί για να φανερωθούν οι πρωτεργάτες του. Αυτοί που το διοργάνωσαν αναγκάστηκαν να το ξεκινήσουν άρον άρον το απόγευμα εκείνης της ημέρας περίς τις 19:00 η ώρα (πάντα τα πραξικοπήματα γίνονται μετά τα μεσάνυχτα) με στόχο να προλάβουν την επικείμενη εξουδετέρωσή τους και σύλληψή τους.

Έλπιζαν σε ένα άμεσο κτύπημα κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν για να τον εξολοθρεύσουν για αυτό και επιτέθηκαν κατά του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα και απογειώθηκαν μαχητικά F-16 για να ρίξουν το προεδρικό αεροσκάφος το οποίο αναζητούνταν κάπου στους τουρκικούς ουρανούς.

Τίποτε από αυτά δεν επετεύχθη καθώς ο Ερντογάν λάμβανε πληροφόρηση από κάποια ισχυρή δύναμη για να ξεφύγει όταν έπρεπε. Μετά ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για τους πραξικοπηματίες.

Όλοι θυμούνται ότι οι ΗΠΑ εκείνη την ημέρα μέχρι να κατανοήσουν ότι το πραξικόπημα είχε αποτύχει, ουσιαστικά είχαν πάρει το μέρος των πραξικοπηματιών και έβγαλαν ανακοίνωση η οποία ουσιαστικά έπαιρνε το μέρος τους!

Τότε έγινε η οριστική στροφή.

Στην αρχή του πραξικοπήματος προκάλεσε αίσθηση η πρώτη δήλωση του τότε Αμερικανού ΥΠΕΞ Τ.Κέρι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι «ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία»!

Μόλις τρεις ώρες μετά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είδε ότι το πραξικόπημα απέτυχε και αυτό διότι ο κόσμος εν τέλει κατέβηκε στους δρόμους για να στηρίξει την κυβέρνησή του, τότε προχώρησε σε νέα δήλωση την οποία την επεξεργάστηκε απο κοινού με τον Μ.Ομπάμα.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο τότε πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών Κέρι και συμφώνησαν να στηρίξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Δηλαδή αφού είδαν στον Λευκό Οίκο που θα κάτσει η «μπίλια» τότε μόνο επέλεξαν να στηρίξουν την νόμιμη κυβέρνηση αν και όφειλαν να το κάνουν από την αρχή σαν υποτιθέμενη δημοκρατική χώρα.

Όμως είχε και ακόμα καλύτερη συνέχεια.

Μια ημέρα μετά και ενώ το πραξικόπημα είχε πλέον εξελιχθεί σε φιάσκο, ο Τ.Κέρι έκανε τις παρατηρήσεις του ότι επρόκειτο «για ένα κακοσχεδιασμένο πραξικόπημα»

«Πρέπει να πω» πρόσθεσε ο ίδιος ότι το πραξικόπημα «δεν φαίνεται πραγματικά να είχε ούτε σχεδιαστεί καλά ούτε εκτελεστεί».

Δηλαδή αντί να πει έστω τυπικά “Ευτυχώς επικράτησε η Δημοκρατία” ενοχλήθηκε από την προχειρότητα του πραξικοπήματος!

O Toύρκος πρόεδρος αυτά δεν τα ξεχνάει ποτέ, ούτε πρόκειται.

Συνεπώς στράφηκε υπέρ αυτών που τον έσωσαν, δηλαδή υπέρ της Μόσχας.

Τι τους πρόσφερε άμεσα η Μόσχα; Την βασική πηγή ανεξαρτησίας, ενέργεια.

Δημιουργήθηκε ο Turkish Stream ο οποίος θα μεταφέρει το φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και οι Ρώσοι θα φτιάξουν μέχρι και 3 πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα βρήκε μια πηγή προμήθειας υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων ενώ πλέον δεν εκβιάζεται από την μη παράδοση των F-35 αφού η Μόσχα της προσφέρει συμμετοχή στο πρόγραμμα του ανώτερου κατά πολλούς Su-57.

Η Άγκυρα έχει κι άλλους «άσους» στο μανίκι καθώς όποτε το επιθυμεί λαμβάνει χρηματοδότηση από το Κατάρ ενώ έχει και άριστες γεωπολιτικές σχέσεις και με την Κίνα λόγω του «δρόμου του μεταξιού» του οποίου η Τουρκία αποτελεί σημαντικό μέρος.

Στις ΗΠΑ έχουν κατανοήσει ότι την ερντογανική Τουρκία την έχουν οριστικά χάσει, όσο ζει ο Ερντογάν. Όμως ακόμα κι αν φύγει από την εξουσία έχει πλέον εγκαταστήσει ένα σύστημα το οποίο θα παράξει έναν ηγέτη παρόμοιας κατεύθυνσης.

Οι ΗΠΑ είναι πλέον σε δίλημμα. Κρατάμε την Τουρκία όπως όπως κοντά μας ή την αποβάλουμε από το ΝΑΤΟ; Γιατί αν την αποβάλουν θα πρέπει κάτι να γίνει με αυτό που ακόμα έχει αξία για τις ΗΠΑ, δηλαδή τα Στενά.

Οι δηλώσεις του πρώην ΑΝΥΕΘΑ Κ.Ήσυχου δεν ήταν καθόλου τυχαίες.

Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να κερδίσε. Θα πρέπει να εξοπλιστεί με ταχύτατους ρυθμούς από τους Αμερικανούς και φυσικά θα πρέπει να υπάρξει ένας άλλος «προγραμματισμός» της συνείδησης των ελληνικών μαζών.

Tα Στενά είναι καίριας σημασίας για τις ΗΠΑ δίοτι εάν αυτά τεθούν υπό ρωσικό έλεγχο τότε οι Ρώσοι θα έχουν καταφέρει για πρώτη φορά στην Ιστορία τους να έχουν πρόσβαση στις «ζεστές» θάλασσες.

«Είναι πιθανό οι ΗΠΑ να πιέζουν την Ελλάδα, ή άλλες χώρες να ταχθούν ενάντια στην Τουρκία, επειδή ο Ερντογάν απομακρύνεται από την επιρροή και τον έλεγχο των δυτικών χωρών» επισήμανε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος, μιλώντας στο Sputnik.

«Οι ΗΠΑ ίσως θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ή και άλλες χώρες είτε στο Αιγαίο είτε στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να αυξηθεί ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων»

Πως μπορεί όμως κάποιος να πάρει τα Στενά; Με πόλεμο. Θα τον κάνουν οι ΗΠΑ; Όχι βέβαια θα χρειαστεί κάποιος άλλος «να καθαρίσει την μπουγάδα» και αυτός είναι μόνο η Ελλάδα…

* Ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!