Στην Αθήνα για περίπου ένα έτος περίμεναν πως ο αμερικανικός παράγοντας θα σταματήσει την Τουρκία από τις παράνομες επιδιώξεις της σε ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Πλέον οι αυταπάτες αυτές κατέρρευσαν παταγωδώς και πλέον έχουμε μείνει αντιμέτωποι με την στυγνή πραγματικότητα: Οι Τούρκοι «τρύπησαν» δυτικά της Πάφου με τον «Πορθητή», το επανέλαβαν στην Καρπασία με το «Γιαβούζ» και ετοιμάζονται να το κάνουν και ανοιχτά του Καστελόριζου.

Άλλωστε ήδη οι Τούρκοι το έχουν γνωστοποιήσει αυτό πως η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) κατέθεσε αίτημα προς τη διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή η οποία εκτείνεται ανάμεσα στον 28ο και στον 29ο μεσημβρινό, δηλαδή σε μια περιοχή που ξεκινάει από τα νότια της Ρόδου και φθάνει πέρα από το Καστελλόριζο.

H Άγκυρα εφαρμόζει το δόγμα της συνεχούς πίεσης μέχρι «λιποθυμίας» και εφόσον έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων είναι ικανή να το προχωρήσει μέχρι τέλους.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά και ενώ πολλοί στην Ελλάδα «διαφήμιζαν» το αφήγημα ότι η Τουρκία θα «τιμωρηθεί» από τις ΗΠΑ επειδή αγόρασε και παρέλαβε τους S-400 και δεν θα παραλάβει προς ώρας (το τονίζουμε το προς ώρας, όχι οριστικώς) τα F-35, είχαμε προχθες τους Αμερικανούς να υποχωρούν μπροστά στους τουρκικούς εκβιασμούς στην Συρία και να τους προσφέρουν ότι τους ζήτησαν!

H Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν στην δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, προκειμένου να μην εισβάλλουν οι τουρκικές δυνάμεις,

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αναφέρει ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα “Κοινό Κέντρο Δράσης” για τον συντονισμό και τη διαχείριση μιας τέτοιας ζώνης!

Σε δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος των τριήμερων συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας και των ΗΠΑ, το υπουργείο δήλωσε ότι το κέντρο θα εδρεύει στην Τουρκία και θα συσταθεί “το συντομότερο δυνατό”.

Το υπουργείο δεν παρέσχε περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι πλευρές συμφώνησαν ότι η ασφαλής ζώνη θα γίνει «διάδρομος ειρήνης» και ότι θα ληφθούν όλα τα πρόσθετα μέτρα για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.

Αυτό σημαίνει όμως πως η Τουρκία θα “κλείσει” το μέτωπο που την άγχωνε περισσότερο και θα ρίξει της όλες της τις δυνάμεις στην Αν.Μεσόγειο. Δηλαδή οι ΗΠΑ της έκαναν την χάρη να μην την απασχολεί τίποτε άλλο και να ασχοληθεί εξολοκλήρου με εμάς!

Αυτά για όσους ακόμα πιστεύουν σε συμμαχίες και φιλίες μεταξύ κρατών…

Σήμερα δήλωσε ικανοποιημένος ο Ρ.Τ.Ερντογάν που κατάφερε να περάσει τον εκβιασμό στην Συρία και ανάγκασε τους Αμερικανούς να ανακοινώσουν την απόσυρσή τους από την Συρία και δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για την Τουρκία να δράσει όπως θέλει.

«Υπήρξε μια τριήμερη περίοδος διαπραγμάτευσης, η οποία έλαβε μια θετική κατεύθυνση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι το κοινό κέντρο επιχειρήσεων με τις ΗΠΑ που θα συσταθεί στην Άγκυρα είναι ένα σημαντικό βήμα.

«Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα κέντρο επιχειρήσεων με τους Αμερικανούς. Αυτό που πραγματικά είχε σημασία ήταν το βήμα αυτό στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και αυτό γίνεται με τους Αμερικανούς. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει με την ίδρυση αυτού του κέντρου επιχειρήσεων», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δυστυχώς για πολλούς που είχαν ιδεοληψίες στην Αθήνα επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι οι Αμερικανοι ΔΕΝ μπορούν να προχωρήσουν τους γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς χωρίς Σ.Αραβία και Τουρκία.

Δεν είναι ακόμα σε θέση να έρθουν σε ολοκληρωτική ρήξη με την Άγκυρα και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν και σε ότι αφορά την ιστορία των F-35. Μέχρι τον Μάρτιο του 2020 οπότε λήγει το «τελεσίγραφο» των ΗΠΑ μπορεί να γίνουν πολλές ακόμα εντυπωσιακές «κυβιστήσεις».

Ας θυμηθούμε την χθεσινή συμφωνία Τουρκία και ΗΠΑ η οποία έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος των Αμερικανών και θα πρέπει στην Αθήνα να προσέχουν πολύ αν είναι να θεωρούν ότι στην Ουάσινγκτον θα θεωρήσουν την Ελλάδα ως κάτι σημαντικό λόγω «καλής διαγωγής» σε αντίθεση με την «κάκιστη διαγωγή» της Τουρκίας.

Ως γνωστόν ο «δεδομένος» δεν υπολογίζεται ποτέ από κανέναν…

Αντίθετα, η Τουρκία μπορεί να κάνει μεγάλα «καψόνια» στις ΗΠΑ αλλά αποτελεί χάρις στην γεωπολιτική της θέση, «αναγκαστικό» σύμμαχο των Αμερικανών.

Πολλοί αρνούνται να καταλάβουν την γεωπολιτική θέση της Τουρκίας.

Η Τουρκία ελέγχει τα Στενά. Τα Στενά είναι το μόνο εμπόδιο που δεν αφήνει εδώ και 5 αιώνες τους Ρώσους να κατέβουν στις «ζεστές» θάλασσες. Τα Στενά θεωρούνται το κέντρο του πλανήτη. Ο Μ.Κωνσταντίνος ήξερε πολύ καλά που έχτισε την Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία ελέγχει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία κατάφερε να γίνει ενεργειακός κόμβος, αρκεί κανείς να δει πόσοι αγωγοί διατρέχουν την χώρα.

Ακόμα παίζει τον ρόλο βασικού τοποτηρητή στην Μέση Ανατολή.

Στις ΗΠΑ θέλουν να πιστεύουν πως κάποτε ο Ερντογάν θα φύγει από την εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο και για αυτό ούτε κυρώσεις θέλουν να επιβάλουν και την παράδοση των F-35 απλώς την… ανέστειλαν δεν την διέκοψαν.

Εάν ας πούμε, οι Τούρκοι καταστήσουν τους S-400 ανενργούς και τους αποθηκεύσουν, πολύ φοβόμαστε ότι τα F-35 θα τα πάρουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Στο μεταξύ όμως η Άγκυρα παίζει με όλες τις μεγάλες δυνάμεις και τις οδηγεί εκεί που θέλει αυτή.

Το ερώτημα είναι άλλο, τι θα πράξει η Αθήνα όταν εν τέλει η Άγκυρα «τρυπήσει» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Μέχρι σήμερα έχει δείξει πως απλά μεταφέρει τις «κόκκινες» γραμμές όλο και πιο πίσω…

Όσο για την Άγκυρα ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγικη. Απλά πιέζει σε πολλά μέτωπα την Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα για να την εξαντλήσει. Κι όταν την εξαντλήσει τότε ευελπιστεί ότι θα την αναγκάσει να συρθεί σε διαπραγμάτευση που σημαίνει συνεκμετάλλευση των θησαυρών της Α.Μεσογείου.

Τα «win-win» των Αμερικανών και οι δηλώσεις τους περί «δίκαιης μοιρασιάς» μεταξύ Ελληνουπρίων και Τουρκοκυπρίων μόνο τυχαία δεν είναι.

Πάντως ακόμα και ένα «θερμό» επεισόδιο να προκληθεί από την Άγκυρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, πάλι σε διαπραγμάτευση θα οδηγήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και σε μια διαπραγμάτευση αυτός που νομίμως δεν δικαιούται τίποτα, ότι και να πάρει κέρδος θα είναι και μάλιστα διόλου αμελητέο…