Η χθεσινή NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν εξέπληξε όσους από την αρχή δεν πείθονταν από τις εξαγγελίες Αθηνών & Άγκυρας για διάλογο κι αντιλαμβάνονταν πως οι θέσεις των δύο πλευρών ως προς στο περιεχόμενο των συνομιλιών (δεν φτάσαμε καν στην ουσία) απείχαν τόσο πολύ, που μια δεύτερη κρίση ήταν αναπόφευκτη.

Είναι φανερό πλέον πως η Τουρκία δεν θα σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες μέχρι να «σύρει» την Ελλάδα στο τραπέζι με τους δικούς της όρους, δηλαδή για διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης (ΑΟΖ, ΕΕΧ, χωρικά ύδατα, Θράκη, γκρίζες ζώνες, βραχονησίδες, αποστρατιωτικοποίηση) και δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί διάλογο μόνο για ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, όπως είναι η πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης (μέχρι στιγμής) της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Χένρυ Κίσινγκερ έχει περιγράψει τον τρόπο που οι Κινέζοι συνέχιζαν να πολεμούν με μεγάλη ένταση καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ στον πόλεμο της Κορέας, ώστε να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους θέση. Αυτό αιφνιδίασε τους Αμερικανούς, οι οποίοι μέχρι τότε είχαν συνηθίσει όταν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις οι εχθροπραξίες μεγάλης κλίμακας να σταματούν ή τουλάχιστον να περιορίζονται.

Φαίνεται πως αυτή τη φορά η διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία θα γίνει με «ανατολίτικο» τρόπο, δηλαδή με διαρκείς επιθετικές ενέργειες σε Αιγαίο και αν.Μεσόγειο από την Άγκυρα, ανάμεσα στις οποίες θα παρεμβάλλονται διερευνητικές επαφές, στις οποίες το μήνυμα στην Αθήνα θα είναι ξεκάθαρο: «Διάλογος με τους όρους της Τουρκίας ή περαιτέρω κλιμάκωση».

Καλό θα ήταν να το έχουν υπόψη τους αυτό στην κυβέρνηση, διότι κάτι παρόμοιο έγινε και στην Κύπρο με τους Τούρκους να προσέρχονται στη Γενεύη για δήθεν διαπραγματεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή προετοίμαζαν τα στρατεύματά τους για τον Αττίλα 2, ο οποίος άρχισε μόλις μία ώρα μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι έως πότε η Ελλάδα θα μπορεί να αποφεύγει την διεύρυνση της ατζέντας των διαπραγματεύσεων με την τακτική του “στρουθοκαμηλισμού” και της μη αντίδρασης στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν σε βαθμό που ίσως κάνουν μία σύγκρουση αναπόφευκτη.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ αρνείται πεισματικά να επιβάλει κυρώσεις δίνοντας «αέρα» στην Άγκυρα.

Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον πως οι Τούρκοι προσήλθαν εντελώς προσχηματικά στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα με μόνο στόχο την αποφυγή των κυρώσεων της ΕΕ.

Δεν αποκλείεται αυτό να έγινε κατόπιν συνεννόησης με τους Ευρωπαίους και ειδικότερα τους Γερμανούς πίσω από την πλάτη της Αθήνας ή μπορεί απλά η Άγκυρα να εκμεταλλεύτηκε την απροθυμία και τους βραδυκίνητους ρυθμούς της ΕΕ, γνωρίζοντας πως οποιαδήποτε νέα συζήτηση επιβολής κυρώσεων σε βάρος της θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Παρόλα αυτά δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς για την επίμονη άρνηση κάποιων χωρών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σε οποιαδήποτε ρητή δέσμευση επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση μελλοντικών επιθετικών ενεργειών της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Τελικά Αθήνα και Λευκωσία «βολεύτηκαν» με γενικολογίες και αόριστες υποσχέσεις.

ΥΓ. Η νέα τουρκική εισβολή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, μήπως έφτασε ο καιρός για ένα ταξίδι του πρωθυπουργού στην Μόσχα, ώστε να αντιληφθούν και οι σύμμαχοι την κρισιμότητα της κατάστασης;

ΥΓ.2 Μια λύση-εκτός της απευθείας σύγκρουσης ή της υποχώρησης στις τουρκικές απαιτήσεις- είναι η Ελλάδα να μεταφέρει την σύγκρουση σε άλλο μέτωπο πιο ευνοϊκό γι’ αυτή στρατηγικά και συγκεκριμένα στη Λιβύη, βομβαρδίζοντας τους Σύρους ισλαμιστές μισθοφόρους της Άγκυρας, αν κι εκεί με τα δύο μέρη να έχουν ξεκινήσει συνομιλίες τα περιθώρια στενεύουν ή έχουν ήδη εξαντληθεί για τη ελληνική πλευρά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Άρης Δημητρακόπουλος είναι δημοσιογράφος και διεθνολόγος.
Twitter: @ArisDimitrako
Facebook: Aris Dimitrakopoulos