ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αφρική: Οι λεμούριοι απειλούνται με εξαφάνιση (βίντεο)

Αφρική: Οι λεμούριοι απειλούνται με εξαφάνιση (βίντεο)

Με εξαφάνιση απειλούνται οι λεμούριοι και τα μισά πρωτεύοντα της Αφρικής, σύμφωνα με τη νέα “ερυθρά λίστα” της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Οι λεμούριοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, λόγω του κυνηγιού και της αποψίλωσης των δασών στη Μαδαγασκάρη. Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται πλέον περισσότερα από 30.000 απειλούμενα είδη.

Από τα 120.372 είδη που εξετάστηκαν (σ.σ. από τα 8 εκατομμύρια που εκτιμάται ότι υπάρχουν στον πλανήτη), τα 32.441 απειλούνται με εξαφάνιση (13.898 θεωρούνται “ευάλωτα”, 11.732 “σε κίνδυνο” και 6.811 σε “κρίσιμο κίνδυνο”).

Ιδιαίτερα απειλούνται οι λεμούριοι, η βισκαϊκή φάλαινα, το ευρωπαϊκό χάμστερ κρικητός και το μανιτάρι κάμπια, που χρησιμοποιείται στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική.

Στη λίστα με τα είδη προς εξαφάνιση προστίθενται συνεχώς νέα είδη, ανάλογα με τις νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων για τον κίνδυνο που διατρέχει η χλωρίδα και η πανίδα.

Αν δεν καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για την προστασία τους (προστατευόμενες περιοχές, αναδάσωση, οικοτουρισμός κ.λπ.) ορισμένα είδη, όπως ο λεμούριος (Lepilemuridae Sportive) είναι σίγουρο ότι θα εξαφανιστούν, σημείωσε ο Ρους Μιτερμάιερ, ειδικός της UICN για τα πρωτεύοντα.

Στην κατηγορία του “κρίσιμου κινδύνου” βρίσκονται ακόμη ο λεμούριος σίφακας και ο μικρόκηβος, το μικρότερο σε μέγεθος πρωτεύον στον κόσμο. Και τα δύο είδη είναι θύματα της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντός τους λόγω της γεωργίας και της εκμετάλλευσης των δασών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.