ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μπαλί: Πίθηκοι κλέβουν πολύτιμα αντικείμενα από τουρίστες και ζητούν… λύτρα

Μπαλί: Πίθηκοι κλέβουν πολύτιμα αντικείμενα από τουρίστες και ζητούν… λύτρα

Οι πονηροί πίθηκοι στον ναό Uluwatu στο Μπαλί, κυκλοφορούν ελεύθεροι στον αρχαίο ναό και συχνά καταληστεύουν ανυποψίαστους τουρίστες, ζητώντας τροφή ως αντάλλαγμα για τα κλεμμένα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Lethbridge στον Καναδά, οι μακάκοι έχουν μάθει να αντιλαμβάνονται την αξία των αντικειμένων που αρπάζουν και αναλόγως να ζητούν αντίστοιχα λύτρα.

Τα πονηρά πιθηκάκια στοχεύουν ηλεκτρονικές συσκευές και γυαλιά ηλίου και γενικά αντικείμενα μεγαλύτερης αξίας, παρά ευτελή αντικείμενα για τα οποία οι τουρίστες το πιθανότερο είναι να αδιαφορήσουν, σύμφωνα με τον Δρ Ζαν Μπαπτίστ Λεκά, καθηγήτη στο τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου Lethbridge κι έναν από τους επικεφαλής της εν λόγω έρευνας.

Κινητά, πορτοφόλια και γυαλιά είναι μεταξύ της λείας των μαϊμούδων. «Αυτά τα μαϊμουδάκια έχουν γίνει ειδικοί στο να τα αρπάζουν από αφηρημένους τουρίστες, που δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις του προσωπικού του ναού να έχουν τον νου τους στα πολύτιμα αντικείμενα και να τα φυλούν πάντα μέσα σε κλειστές τσάντες» λέει ο καθηγήτης, σύμφωνα με τον Guardian.

Μετά την κλοπή επακολουθεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στον κλεφτο-πίθηκο και τον τουρίστα, με τη μεσολάβηση κάποιου από τον ναό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μεγαλύτερη σε διάρκεια διαπραγμάτευση διήρκησε περίπου 17 λεπτά, όπως περιγράφεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Philosophical Transactions of the Royal Society».

Για τα χαμηλότερης αξίας πράγματα, οι μαϊμούδες ήταν πρόθυμες να επιστρέψουν τα κλεμμένα με μικρότερες ποσότητες φαγητού.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αυτού του είδους οι συμπεριφορές οι πίθηκοι της μαθαίνουν στη νεανική τους ηλικία από τους μεγαλύτερους μακάκους.

Η κλοπή και το «παζάρι» που έπεται για την επιστροφή της λείας είναι μια έκφραση πολιτιστικής νοημοσύνης εκ μέρους των πιθήκων, αναφέρει ο Λεκά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτές οι συμπεριφορές διδάσκονται και μεταδίδονται δια μέσου των γενεών, για τουλάχιστον 30 χρόνια σ’ αυτόν τον πληθυσμό μαϊμούδων» τονίζει ο επιστήμονας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.