
Προς τα τέλη Μαρτίου, μια πτήση της Aegean Airlines από την Αθήνα με προορισμό την Αλεξανδρούπολη είχε έναν ξεχωριστό επιβάτη: έναν αρσενικό μαυρόγυπα, γνωστό με το όνομα «Ιωάννα».
Η μεταφορά του πραγματοποιήθηκε ύστερα από ημέρες εντατικών προετοιμασιών από επιστήμονες και αρμόδιους φορείς, καθώς επρόκειτο για την επιστροφή του στο φυσικό του περιβάλλον, στο δάσος της Δαδιάς.
Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, το πουλί, που καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης παρέμενε ήρεμο και κουρνιασμένο, άνοιξε τα εντυπωσιακά φτερά του, με άνοιγμα σχεδόν τριών μέτρων, σαν να αντιλαμβανόταν πως επέστρεφε στον τόπο του, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Λίγες ώρες αργότερα, στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ το απελευθέρωσαν στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, αφού πρώτα το εξόπλισαν με νέο πομπό παρακολούθησης.
Ο μαυρόγυπας πέταξε πάνω από τον λόφο της Γκιμπρένας και τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου, εκμεταλλευόμενος τα ανοδικά θερμικά ρεύματα της περιοχής, απομακρυνόμενος από το σημείο όπου λίγες ημέρες πριν είχε εντοπιστεί δηλητηριασμένος μαζί με άλλους μαυρόγυπες. 
Όσοι συμμετείχαν στη διάσωσή του μιλούν για μια ιδιαίτερα σημαντική επανένταξη.
Παρότι δεν ήταν η πρώτη φορά που φορείς όπως ο ΟΦΥΠΕΚΑ, η ΑΝΙΜΑ, οι δασικές υπηρεσίες και περιβαλλοντικές οργανώσεις συνεργάστηκαν για τη διάσωση μαυρόγυπα, ήταν η πρώτη περίπτωση όπου ένα άτομο αυτού του τόσο απειλούμενου είδους κατάφερε να επιβιώσει ύστερα από τόσες δυσκολίες.
«Αν τον είχαμε εντοπίσει μόλις μισή ώρα αργότερα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε επιβιώσει», αναφέρουν οι επιστήμονες που τον βρήκαν τυχαία, περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε καταναλώσει το δηλητηριασμένο δόλωμα. 
Το συγκεκριμένο συμβάν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σοβαρά περιστατικά μαζικής δηλητηρίασης άγριας ζωής που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.
Κατά το διάστημα από 11 έως 17 Μαρτίου, συνεργεία του ΟΦΥΠΕΚΑ, της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, του Κυνηγετικού Συλλόγου Ορεστιάδας και του Δασαρχείου Σουφλίου εντόπισαν δεκάδες νεκρά ζώα, μεταξύ των οποίων αλεπούδες, ένας λύκος, κοράκια, γερακίνες, ένα κουνάβι, καθώς και εννέα μαυρόγυπες. 
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.