ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Θεσσαλονίκη: 9.000-10.000 αγριογούρουνα «πολιορκούν» την πόλη! – Το υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί κυριάρχησε

Ο περιορισμός στο κυνήγι προκάλεσε τεράστια αύξηση των πληθυσμών

Θεσσαλονίκη: 9.000-10.000 αγριογούρουνα «πολιορκούν» την πόλη! – Το υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί κυριάρχησε

Η πόλη της Θεσσαλονίκης, πολιορκείται από χιλιάδες αγριογούρουνα με τον αριθμό τους να φτάνει τα 9.000-10.000 γύρω από την πόλη.

Η δασική και η κτηνιατρική υπηρεσία δεν μπορούν να κάνουν τίποτα όπως δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

«Είναι τραγικά αυτά τα νούμερα και αν λάβουμε υπόψη τον ρυθμό της αναπαραγωγής τους, σε 2-3 χρόνια θα έχουν κυριεύσει την περιοχή. Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα, ριζικά και αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Για την αντιμετώπιση του θέματος πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη την οποία συγκάλεσε η επιθεώρηση εφαρμογής δασικής πολιτικής Μακεδονίας-Θράκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων δήμων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δασαρχείου και της πυροσβεστικής.

Το ακριβώς συμβαίνει; Το ίδιο που συμβαίνει με τα αγριογούρουνα σε όλη την Ελλάδα: Κάποια στιγμή ήρθαν σε επαφή τα άγρια με οικόσιτα γουρούνια στις φάρμες της Βόρειας Ελλάδα που τα οικόσιτα είναι ελεύθερα μέσα στα όρια των αγροκτημάτων.

Από το υβρίδιο που δημιουργήθηκε, τα 3-4 αγριογούρουνα που ήταν μέχρι τότε ο αριθμός των μικρών αγριογούρουνων έγιναν 6-8 ή και 10!

Τόσα γεννά αυτή την στιγμή το θηλυκό αγριογούρουνο. Σε συνδυασμό με την απαγόρευση του κυνηγιού τους, σύντομα απλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα και κυριάρχησαν…

«Σοβαρό και προσεχώς σοβαρότερο» χαρακτήρισε το φαινόμενο της εμφάνισης αγριογούρουνων ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Βλάχος.

«Έχει μικρύνει ο κύκλος αναπαραγωγής τους, καθώς, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουμε πλέον ηπιότερους χειμώνες, με αποτέλεσμα να γεννούν τρεις φορές ανά δύο χρόνια, 6 με 10 μικρά, τα οποία επιβιώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Επιπλέον, οι περιορισμοί στο κυνήγι που επέφερε η διαχείριση του κορωνοϊού, συνετέλεσαν στην αύξηση του πληθυσμού αλλά και στο φαινόμενο εμφάνισης ζώων μέσα στον αστικό ιστό.

Τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας «βοήθησαν» στην απρόσκοπτη μετακίνηση των ζώων που αναζητούν τροφή σε κάδους απορριμμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κυνήγι είναι ένας ρυθμιστικός παράγοντας για τον έλεγχο του πληθυσμού αφού φρενάρει την αναπαραγωγή. Σκεφτείτε -για παράδειγμα- ότι μια ομάδα κυνηγών μπορεί να θηρεύσει 50 με 60 γουρούνια τον χρόνο», λέει ο κ. Βλάχος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.