Λήξη «συναγερμού» στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε από που προέρχεται ο «απόκοσμος» ήχος στα Μετέωρα (βίντεο)

Επίσημη ανακοίνωση από την ΕΥΑΘ

Λήξη «συναγερμού» στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε από που προέρχεται ο «απόκοσμος» ήχος στα Μετέωρα (βίντεο)

(Ανανέωση 12:48) Εντοπίστηκε η «πηγή του κακού» που προκαλούσε τον απόκοσμο ήχο κάθε βράδυ στη Θεσσαλονίκη, εδώ και αρκετές εβδομάδες, με την ΕΥΑΘ να βγάζει επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ η αιτία του θορύβου βρίσκεται 2 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή που βρίσκεται σε αναβρασμό απασχολώντας τους τους κατοίκους των Μετεώρων του δήμου Παύλου Μελά.

Τα συνεργεία της ΕΥΑΘ πραγματοποίησαν ελέγχους και δοκιμές τα ξημερώματα της Τρίτης έως και σε 5χλμ. απόσταση από το σημείο της έντασης του θορύβου. Αυτό που διαπιστώθηκε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, είναι ότι «μηχανισμός σε δεξαμενή της Πολίχνης προκαλούσε κρουστικό φαινόμενο, το οποίο λόγω συντονισμού και εξαιτίας του αναγλύφου της περιοχής μετέφερε τον ήχο 2 χλμ. μακριά!».

Παράλληλα η ΕΥΑΘ διαβεβαιώνει ότι «δεν υπήρχε τεχνικό ζήτημα ή ζήτημα παλαιότητας στη δεξαμενή, ενώ ούτε και ακουγόταν θόρυβος κατά τη λειτουργία της».

Η ανακοίνωση της ΕΥΑΘ για τους απόκοσμους ήχους στη Θεσσαλονίκη

«Σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τα Μετέωρα φαίνεται ότι εντοπίζεται η αιτία του θορύβου που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους κατοίκους των Μετεώρων του δήμου Παύλου Μελά.

Τα συνεργεία της εταιρείας διερευνούν το θέμα ήδη από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ενημερώθηκαν από σχετικά δημοσιεύματα. Κλιμάκια με ειδικό επιστημονικό προσωπικό πραγματοποίησαν σήμερα τις πρωινές ώρες ελέγχους και δοκιμές σε δίκτυα κι εγκαταστάσεις σε απόσταση 5 χλμ. από το σημείο έντασης του θορύβου στα Μετέωρα, για να διαπιστωθεί ότι μηχανισμός σε δεξαμενή της Πολίχνης προκαλούσε κρουστικό φαινόμενο, το οποίο λόγω συντονισμού και εξαιτίας του αναγλύφου της περιοχής μετέφερε τον ήχο 2 χλμ. μακριά!

Σημειωτέον ότι δεν υπήρχε τεχνικό ζήτημα ή ζήτημα παλαιότητας στη δεξαμενή, ενώ ούτε και ακουγόταν θόρυβος κατά τη λειτουργία της. Η ΕΥΑΘ θα συνεχίσει τις δοκιμές στην εγκατάσταση και τις επόμενες μέρες, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι αυτή ήταν η πηγή του θορύβου τις νυχτερινές ώρες στα Μετέωρα».

Η έρευνα της ΕΥΑΘ

Το κλιμάκιο της ΕΥΑΘ αλλά και μέλη της διοίκησης ξεκίνησαν την έρευνα λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέσα στο υδραγωγείο ενώ μετά τη 1 αποχώρησαν.

Αμέσως μετά μετέβησαν στη δεξαμενή στην περιοχή της Πολίχνης όπου διαπιστώθηκε από που προέρχεται ο ήχος.

O ήχος που ξεκίνησε πριν από έξι εβδομάδες, ξεκινά αργά το βράδυ και πιο έντονα μετά τις 2 τα ξημερώματα που επικρατεί ησυχία. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, ακούγεται μέσα στα σπίτια τους με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να κοιμηθούν.

Το γεωλογικό φαινόμενο ή η σύνδεση του ήχου με τους σεισμούς που έγιναν πρόσφατα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική αποκλείστηκε από την αρχή όπως τόνισε o Βασίλης Μέλφος, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. «Οφείλεται καθαρά στα τεχνικά έργα της περιοχής και στα δίκτυα που σχετίζονται με αυτά. Αν υπήρχε το ενδεχόμενο ενός τέτοιου φαινομένου δεν θα λειτουργούσε με χρονοδιακόπτη, ξεκινά στις 12 τα μεσάνυχτα και σταματά στις 5 τα ξημερώματα και σίγουρα θα είχαν εμφανιστεί οι συνέπειες», εξήγησε ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν συνδέεται ο ήχος με τους πρόσφατους σεισμούς στην περιοχή.

Ακούστε τον ήχο:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.