ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Τρέμει» η γη στην Ελασσόνα: Νέος σεισμός 5,9 Ρίχτερ – Ισχυρός μετασεισμός έριξε δύο σπίτια

«Τρέμει» η γη στην Ελασσόνα: Νέος σεισμός 5,9 Ρίχτερ – Ισχυρός μετασεισμός έριξε δύο σπίτια

Ανανέωση από αρχικό κείμενo 21:20 Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20.38, 17 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ανησυχία έχει προκαλέσει η ενεργοποίηση άγνωστου ρήγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σπίτια κατέρρευσαν και σε ένα σπίτι έχει ξεσπάσει φωτιά. Η πυροσβεστική σπεύδει στο σημείο, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους ή τραυματίες.

Η νέα ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή. Κάτοικοι του Βόλου βγήκαν και απόψε στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία. Στα Τρίκαλα ο νέος σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους.

Πληροφορίες αναφέρουν πτώσεις βράχων από τις κορυφές των Μετεώρων και προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε οικίες. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Ακολούθησαν και άλλες δονήσεις, με ισχυρότερη στις 9:23 το βράδυ, έντασης 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 21 χλμ. Δυτικά Νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και βάθος 10,4 χιλιόμετρα.

«Σπάνιο φαινόμενο, ενεργοποιήθηκε άγνωστο ρήγμα»

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας χαρακτήρισε τον σεισμό έκπληξη, ενώ υποστήριξε ότι ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα.

Από την άλλη, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Γκανάς: Σπάνιο φαινόμενο -Παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2014

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, επισήμανε και αυτός ότι πρόκειται για έναν νέο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία. Ο κ. Γκάνας ανέφερε και αυτός με την σειρά του ότι ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.

Αρχικό κείμενο Ακόμη μία ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην Ελασσόνα, που έφτασε τα 5,8 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, πρόκειται για δόνηση 5,8 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Για την ακρίβεια, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο υπολογίζει την ένταση του σεισμού στα 6 Ρίχτερ. Επιπλέον αναφέρεται πως το επίκεντρο του εντοπίζεται 29 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λάρισας και 15 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου.

Στους δρόμους και οι κάτοικοι Λάρισας

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην περιοχή της Λάρισας, λόγω του μετασεισμού μεγέθους 5,9 Ρίχτερ.

Πολλοί κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους για κάθε ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Τύρναβο και συγκεκριμένα στο χωριό Δαμάσι που έχει πληγεί από τον χθεσινό σεισμό, δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούν προληπτικά στη περιοχή, για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει κάποιος νέος εγκλωβισμός.

Εκκενώθηκε, ακόμη, ξενοδοχείο στον Τύρναβο, στο οποίο διέμεναν σεισμοπαθείς.

Τελικά η εκτόνωση, για την οποία μίλησε ο κύριος Λέκκας δεν ήρθε ποτέ όπως φαίνεται μετά και τον δεύτερο σημερινό μεγάλο σεισμό

Στο Μεσοχώρι βρέθηκε χθες το βράδυ ο καθηγητής Σεισμολογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας με τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσα.

Ο κ. Λέκκας κατά τη συνάντησή τους δήλωσε τα εξής: «Το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο οι μετασεισμοί που γίνονται δείχνουν να εκτονώνεται η σεισμική δραστηριότητα και φαίνεται ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Συλλέγοντας στοιχεία θα είμαστε ακόμα πιο σίγουροι τις επόμενες ώρες για την εξέλιξη του φαινομένου».
Από τον Δήμο Ελασσόνας ανακοινώθηκε επίσης ότι ήδη κλιμάκια του Δήμου είναι στην ευρύτερη περιοχή του Μεσοχωρίου, για την εκτίμηση των ζημιών.

Και αφού έγινε ο σεισμός που εκδηλώθηκε πέντε χιλιόμετρα βορειότερα του αρχικού σεισμού κ. Λέκκας τόνισε ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα.

Στο ερώτημα εάν ήταν αναμενόμενη μια τέτοια δραστηριότητα, απάντησε αρνητικά.

«Όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο καθηγητής.

Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.