ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ομαδικές κηδείες στο Αφγανιστάν μετά τον φονικό σεισμό: Πάνω από 2.400 οι νεκροί και 2.000 τραυματίες (φώτο)

Οι σεισμοί ισοπέδωσαν κτίρια σε περίπου 20 χωριά στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας

Ομαδικές κηδείες στο Αφγανιστάν μετά τον φονικό σεισμό: Πάνω από 2.400 οι νεκροί και 2.000 τραυματίες (φώτο)

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.000 τραυματίστηκαν, από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν βορειοδυτικά της πόλης Χεράτ στο Αφγανιστάν, που είχαν ως αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν χιλιάδες σπίτια.

Μάλιστα, στα χωριά της περιοχής οι κάτοικοι αποχαιρετούν τους νεκρούς τους σε ομαδικές κηδείες και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Οι προσπάθειες διάσωσης και παροχής βοήθειας δυσκολεύουν από τις διαλυμένες υποδομές ύστερα από δεκαετίες πολέμου και έλλειψη ξένης βοήθειας, που κάποτε αποτελούσε τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας αλλά που έχει στερέψει από τότε που οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία.

«Η επιχείρηση έχει σχεδόν τελειώσει», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου διαχείρισης καταστροφών Τζανάν Σαγίκ, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης σε κάποια χωριά. Χιλιάδες νεκροί ομαδικές κηδείες σε χωριά

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων ανέφερε την Κυριακή ότι 1.023 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό, 1.663 τραυματίστηκαν και πάνω από 500 αγνοούνται.

Ο Σαγίκ δήλωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ο τελικός απολογισμός.

Περιτριγυρισμένο από βουνά, το Αφγανιστάν έχει μακρά ιστορία ισχυρών σεισμών, πολλοί εκ των οποίων σημειώνονται στην περιοχή Χίντου Κους στα σύνορα με το Πακιστάν.

Οι σεισμικές δονήσεις του Σαββάτου –μία εκ των οποίων ήταν 6,3 βαθμών—ήταν από τις φονικότερες που έχουν σημειωθεί φέτος στον κόσμο, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 50.000 ανθρώπους.

Οι σεισμοί ισοπέδωσαν κτίρια σε περίπου 20 χωριά στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του χωριού Σιάχ Ααμπ στην επαρχία Ζίντα Τζαν, που έχασε τουλάχιστον 300 κατοίκους.

«Έχασα τις τέσσερις νύφες μου, τους τέσσερις γιους μου και τα εγγόνια μου», δήλωσε ο 60χρονος Ταζ Μοχάμαντ. Είπε ότι 11 μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν στην καταστροφή.

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων ανακοίνωσε στήριξη ύψους 5 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της καταστροφής, αλλά η άμεση υλική βοήθεια έχει έλθει από λίγες μόνο χώρες.

Το υγειονομικό σύστημα του Αφγανιστάν, που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην ξένη βοήθεια, έχει βρεθεί αντιμέτωπο με τεράστιες περικοπές εδώ και δύο χρόνια που οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία και έπαυσε μεγάλο μέρος της διεθνούς βοήθειας.

Εκτός από την ιατρική βοήθεια και τα τρόφιμα, οι επιζώντες χρειάζονται απεγνωσμένα χώρους φιλοξενίας καθώς οι θερμοκρασίες υποχωρούν, ανέφερε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Αμπντούλ Σατάρ, εργάτης που σκάβει τάφους στη Σιάχ Ααμπ, δήλωσε ότι οι ζωντανοί χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερη στήριξη.

«Η πρώτη τους ελπίδα είναι ο Θεός και ακολουθεί η βοήθεια από άλλες χώρες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και άλλοι εργάτες έχουν ήδη σκάψει πάνω από 500 τάφους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.