Σεισμός Τουρκία: «Μάλλον δεν ήταν η τελευταία ισχυρή δόνηση στην περιοχή» σύμφωνα με Γερμανό καθηγητή

«Δυστυχώς, ο κίνδυνος να σημειωθεί κι άλλος δυνατός σεισμός στην περιοχή δεν έχει αποφευχθεί»

Σεισμός Τουρκία: «Μάλλον δεν ήταν η τελευταία ισχυρή δόνηση στην περιοχή» σύμφωνα με Γερμανό καθηγητή

Ο καθηγητής Μάρκο Μπόνχοφ από το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών προειδοποιεί πως ενδέχεται να υπάρξουν παρόμοιοι σεισμοί σε κοντινές περιοχές στο εγγύς μέλλον μετά το διπλό ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου χθες τα ξημερώματα στα σύνορα της νοτιοανατολικής Τουρκίας με τη βόρεια Συρία.

«Αυτός μάλλον δεν ήταν ο τελευταίος ισχυρός σεισμός σε αυτή την περιοχή. Μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι, ειδικά στα βορειοανατολικά προς την ενδοχώρα», δηλώνει ο Γερμανός επιστήμονας όπως αναφέρει η εφημερίδα «Sueddeutsche Ζeitung» και το περιοδικό «Focus».

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, έχει συσσωρευτεί ενέργεια κατά τις ανακατατάξεις των ορίων της τεκτονικής αραβικής πλάκας.

«Δυστυχώς, ο κίνδυνος να σημειωθεί κι άλλος δυνατός σεισμός στην περιοχή δεν έχει αποφευχθεί», επισημαίνει ο Γερμανός επιστήμονας διευκρινίζοντας όμως ότι στο επίκεντρο των δύο χθεσινών σεισμών, η ενέργεια έχει προς εκτονωθεί προς το παρόν.

Το χθεσινό διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου προέρχεται από ένα ρήγμα μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων μεταξύ των πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 26 χλμ. ανατολικά της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, σε βάθος 18 χιλιομέτρων, στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η σεισμική δραστηριότητα σε αυτό το ρήγμα ήταν μικρή.

Από το 1970 στην περιοχή αυτή έχουν καταγραφεί μόνο τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Όμως, το 1822, ένας σεισμός, που υπολογίζεται στους 7 Βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ, σκότωσε 20.000 ανθρώπους.

Πλέον, όπως προσθέτει ο Γερμανός επιστήμονας, «μειώνεται η πιθανότητα μετασεισμών στη συγκεκριμένη περιοχή. Η δραστηριότητα μετασεισμού είναι ισχυρότερη αμέσως μετά τον κύριο σεισμό», τονίζει ο καθηγητής Μάρκο Μπόνχοφ.

«Από καιρό, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι υπήρξε στην περιοχή υψηλός κίνδυνος γιατί ήταν σεισμικά ήσυχη για πολλούς αιώνες, ενώ όλο και περισσότερη ενέργεια είχε συσσωρευτεί στο όριο των δύο τεκτονικών πλακών. Ως εκ τούτου, ένας μεγάλος σεισμός είχε καθυστερήσει να συμβεί», προσθέτει.

«Ο σεισμός των 7,8 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είναι σχεδόν ο ισχυρότερος που μπορεί να συμβεί σε ένα τέτοιο ρήγμα της αραβικής τεκτονικής πλάκας.

Σημαίνει ότι, σε μήκος 200 ή περισσότερων χιλιομέτρων από την επιφάνεια σε βάθος περίπου 20 χιλιομέτρων, οι πλάκες της γης μετατοπίζονται μεταξύ τους μέσα σε δευτερόλεπτα – ή έως και δύο λεπτά. Και κατά μερικά μέτρα απελευθερώνεται επίσης αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας».

Ο Γερμανός καθηγητής υπογραμμίζει επίσης ότι η έγκαιρη προειδοποίηση δεν θα ήταν δυνατή στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανεξάρτητα από το σύστημα που χρησιμοποιείται.

Η πληγείσα πυκνοκατοικημένη περιοχή βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το επίκεντρο του σεισμού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρξε χρόνος για προειδοποίηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε μια περίπτωση όπως αυτή, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης είναι ελάχιστα αποτελεσματικό, υποστηρίζει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.