ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βόρειο Σέλας: 5 περιοχές του πλανήτη όπου η Φύση «ανάβει τα δικά της φώτα» (φωτό)

Από την Νορβηγία μέχρι την Αλάσκα το Βόρειο Σέλας φωτίζει τους πολικούς ουρανούς

Βόρειο Σέλας: 5 περιοχές του πλανήτη όπου η Φύση «ανάβει τα δικά της φώτα» (φωτό)

Όσο ο χειμώνας πλησιάζει, οι πόλεις ντύνονται στα γιορτινά τους και ανάβουν σιγά σιγά τα χριστουγεννιάτικα φώτα.

Σε ορισμένες μακρινές γωνιές του πλανήτη όμως το φαντασμαγορικό βόρειο σέλας δημιουργεί μαγευτικές εικόνες που μένουν αξέχαστες. Από τα φιόρδ της βόρειας Νορβηγίας μέχρι την ενδοχώρα της Αλάσκας, το βόρειο σέλας δεν θα πάψει να μας χαρίζει αξέχαστες εικόνες.

Τρόμσο, Νορβηγία
Ποιος θα το πίστευε ότι μία μικρή πόλη σ’ ένα νησί καταμεσής του αρκτικού κύκλου θα στήριζε το τουριστικό της προϊόν στα φώτα; Ο λόγος για την μικρή πόλη Τρόμσο στο νησί Τρομσόγια της Νορβηγίας που μοιάζει σφηνωμένη μέσα στα χιλιάδες συμπλέγματα των νορβηγικών φιόρδ. Η πόλη βρίσκεται στη βόρεια Νορβηγία πολύ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και παρά το πολικό κλίμα αποτελεί δημοφιλή πόλο έλξης τουριστών που πληρώνουν όσο όσο για να δουν το βόρειο σέλας.

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου η πόλη ζει στο απόλυτο σκοτάδι εξαιτίας της λεγόμενης πολικής νύχτας, ενώ μετά τον Δεκέμβριο μέχρι περίπου τον Φεβρουάριο το βόρειο σέλας είναι το μοναδικό φυσικό φως που πλημμυρίζει τους σκοτεινούς ουρανούς του Τρόμσο. Η μικρή αυτή γωνιά της Νορβηγίας φημίζεται για τον καθαρό ουρανό και τα σχεδόν μηδενικά ποσοστά φωτορύπανσης κάνοντας την ελκυστικό προορισμό για τους «κυνηγούς του φωτός».

Μάλιστα οι ντόπιοι είναι τόσο εξοικειωμένοι με το βόρειο σέλας που στην ιστοσελίδα του δήμου του Τρόμσο δίνονται πρακτικές πληροφορίες για τα σημεία που μπορεί κανείς να δει το βόρειο σέλας, αλλά και τρόπους για να απαθανατίσει το μοναδικό θέαμα μόνο με ένα κινητό.

Fairbanks, Αλάσκα
Το Fairbanks είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην άγρια ενδοχώρα της Αλάσκας λίγα χιλιόμετρα κάτω από τον αρκτικό κύκλο. Αν και κατά τους θερινούς μήνες, η πόλη δεν έχει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο, αποτελεί παραδοσιακό προορισμό για τους λάτρεις των extreme sports και της αρκτικής πεζοπορίας. Κάθε χειμώνα όμως η πόλη μετατρέπεται στο απόλυτο must για όσους αναζητούν το βόρειο σέλας.

Χάρη στους μετεωρολογικούς σταθμούς του Πανεπιστημίου της Αλάσκας, η πόλη του Fairbanks παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο αναλυτικές προβλέψεις για την πιθανότητα θέασης του βόρειου σέλαος ανά πάσα στιγμή της πολικής μέρας. Μάλιστα η τουριστική κίνηση για το βόρειο σέλας στην περιοχή είναι τόσο μεγάλη που ολόκληρες κοινότητες σε απομονωμένα σημεία της περιοχής παρέχουν πλήρη πακέτα για όσους ενδιαφέρονται να κοιτούν υπομονετικά τον ουρανό μέχρι να εμφανιστούν τα πρασινωπά ρεύματα φωτός.

Σκωτία
Αν και περισσότερο γνωστή για τα μαυρισμένα κτίρια του Εδιμβούργου, το τέρας του Λοχ Νες και τα Highlands, η Σκωτία είναι ένας σχετικά άγνωστος προορισμός για τους λάτρεις του βόρειου σέλαος. Τα βορειοδυτικά και αραιοκατοικημένα νησιά Shetland, Orkney, Harris, Lewis και το αρκετά απομονωμένο Isle of Skye είναι τα μέρη όπου υπάρχουν πιθανότητες να εμφανιστεί το βόρειο σέλας. Τα νησιά αυτά έχουν το ίδιο γεωγραφικό πλάτος με περιοχές της Νορβηγίας, της Αλάσκας και του Καναδά με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να εμφανιστεί το βόρειο σέλας να είναι αρκετά μεγάλες.

Σπανιότερες φορές μάλιστα στο παρελθόν το βόρειο σέλας έκανε την εμφάνιση του και πάνω από το Εδιμβούργο, αρκετά χιλιόμετρα νοτιότερα. Ωστόσο, η τεράστια φωτορύπανση στον ουρανό των μεγαλουπόλεων απορροφά τα μαγικά φώτα του βόρειου σέλαος και δεν είναι εύκολο να διακριθούν με γυμνό μάτι.

Άλλες περιοχές στην Σκωτία γνωστές για τα εκθαμβωτικά Βόρεια Φώτα είναι το Cairngorms National Park και το Caithness.

Oymyakon, Σιβηρία
Μία από τις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη. Απομονωμένη στην ήδη απομονωμένη Σιβηρία, το μακρινό Oymyakon είναι μία από τις πιο παγωμένες πόλεις του πλανήτη. Με τον υδράργυρο να κατρακυλάει μέχρι και τους -65 βαθμούς Κελσίου, η απομονωμένη πόλη στην ρωσική δημοκρατία της Sakha είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο άγνωστα και περιπετειώδη μέρη για όσους θέλουν να αναζητήσουν το βόρειο σέλας.

Ένας ντόπιος θρύλος λέει ότι ο Θεός θέλοντας να θαυμάσει τον κόσμο έριξε φως και διαμάντια πάνω από τα δάση του Oymyakon δημιουργώντας το μαγευτικό κατάλευκο τοπίο με το βόρειο σέλας που σχίζει τον ουρανό. Αν και πρόκειται περισσότερο για μύθο που αναμειγνύει θρησκευτικά και παγανικά στοιχεία, το μαγευτικό τοπίο δεν θα σταματήσει ποτέ να τραβάει τα βλέμματα και τους φωτογραφικούς φακούς όσων καταφέρουν να φτάσουν στην περιοχή. Το ταξίδι στην περιοχή διαρκεί για περισσότερο από 12 ώρες, ενώ η τεράστια διαφορά ώρας επηρεάζει άμεσα τις μετακινήσεις και τον χρόνο προσαρμογής στην περιοχή.

Η μικρή πόλη είναι εξαιρετικά απομονωμένη και, αν και φαντάζει ειδυλλιακή, δεν έχει αναπτύξει καθόλου τουρισμό με αποτέλεσμα οι λάτρεις των βόρειων φώτων που καταφθάνουν στην περιοχή να μένουν σε σπίτια ντόπιων, τα οποία μετατρέπονται σε αυτοσχέδιους immersive ξενώνες δίνοντας μία γεύση του πως είναι η ζωή στην αρκτική Σιβηρία.

Άλλες περιοχές στην Σιβηρία γνωστές για το βόρειο σέλας είναι η χερσόνησος Kola, το Kirovsk και το Petrozavodsk.

Καναδάς
Δεν γίνεται λόγος για βόρειο σέλας χωρίς τα μαγευτικά τοπία των βόρειων επαρχιών του Καναδά. Τοπία που πραγματικά κόβουν την ανάσα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το Μεξικό, ο Καναδάς περιλαμβάνει τρία τεράστια Territories κατά μήκος του αρκτικού κύκλου με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τις 70 χιλιάδες ανθρώπους. Πρόκειται για τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι κυνηγοί του βόρειου σέλαος σίγουρα εδώ έχουν βρει το καταφύγιο τους. Yukon, Nunavut και Newfoundland εντάσσονται στην Ζώνη του Βόρειου Σέλαος και κάθε χειμώνα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου σε σχεδόν οποιοδήποτε σημείο αυτών των περιοχών, μπορεί να ζήσει κανείς την εμπειρία του βόρειου σέλαος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για έναν ανεξήγητο μέχρι σήμερα λόγο το βόρειο σέλας παρουσιάζει μεγάλη δραστηριότητα στους ουρανούς του Καναδά και ορισμένες φορές τα φώτα μπορεί να φτάσουν και μέχρι την Μανιτόμπα ή την Αλμπέρτα, πολύ κοντά δηλαδή στην κατοικημένη ζώνη της χώρας. Μάλιστα, η ένταση του βόρειου σέλαος στον Καναδά είναι τόσο μεγάλη που στην επαρχία Northwest Territories, το βόρειο σέλας είναι ορατό για 240 νύχτες τον χρόνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.