Greenpeace: «Να τερματιστεί το “εμπόριο ουρανίου” Γαλλίας και Ρωσίας»

Ζητάει και την ακύρωση όλων των τρεχουσών συμβάσεων ανάμεσα στη γαλλική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας και τη Rosatom

Greenpeace: «Να τερματιστεί το “εμπόριο ουρανίου” Γαλλίας και Ρωσίας»

Η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace κάλεσε χθες Τρίτη τη γαλλική κυβέρνηση να τερματίσει «τις συμβάσεις για το εμπόριο ουρανίου» μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας, καθώς οι παραδόσεις συνεχίζονται παρά τον πόλεμο, ελλείψει διεθνών κυρώσεων στον ρωσικό τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Greenpeace «απαιτεί τον οριστικό τερματισμό κάθε εμπορίου πυρηνικών καυσίμων (της Γαλλίας) με τη Ρωσία».

Η ΜΚΟ ζητεί επίσης «την ακύρωση όλων των τρεχουσών συμβάσεων ανάμεσα στη γαλλική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας και τη Rosatom (σ.σ. τον ρωσικό κολοσσό του τομέα) καθώς και θυγατρικές της», αρχής γενομένης «από τις συμβάσεις για το εμπόριο ουρανίου ανάμεσα στην Tenex, θυγατρική της Rosatom, και αντίστοιχα τις EDF και Orano».

«Η συνέχιση του εμπορίου πυρηνικών υλικών με τη Ρωσία, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, είναι σκανδαλώδης», έκρινε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία.

Χθες το πρωί «δεκάδες βαρέλια εμπλουτισμένου ουρανίου και δέκα εμπορευματοκιβώτια φυσικού ουρανίου με προέλευση τη Ρωσία» παραδόθηκαν με φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Δουνκέρκης, προτού φορτωθούν «σε τρένο και πολλά φορτηγά, προορισμοί των οποίων πιθανόν ήταν η Πιερλάτ στη Γαλλία ή/και η Λίνγκεν στη Γερμανία», εκτίμησε η ΜΚΟ.

Η απάντηση των εταιριών
Η κατασκευάστρια πυρηνικών εργοστασίων και προμηθεύτρια πυρηνικού καυσίμου Framatome, θυγατρική της EDF, διευκρίνισε απλά χθες βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο πως επρόκειτο για «παραδόσεις υλικού προορισμένου για την κατασκευή πυρηνικών καυσίμων» με προορισμό το εργοστάσιό της στη Ρομάν-σιρ-Ιζέρ (νομός Ντρομ). Το καύσιμο αυτό κατόπιν θα παραδοθεί «σε πελάτες» της, πρόσθεσε.

Ο όμιλος Orano (σ.σ. η πρώην Areva) είχε προηγουμένως αναφέρει πως οι μεταφορές αυτές δεν αφορούσαν ούτε δικές της πρώτες ύλες ούτε δικές της εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, επιβεβαίωσε αντίθετα πως παρέδωσε στη Ρωσία «πέντε ή έξι» φορτία επανεπεξεργασμένου ουρανίου (URT), το οποίο της ανήκε ως τον Οκτώβριο, με προορισμό το εργοστάσιο Σέβερσκ του ρωσικού δημόσιου ομίλου Rosatom, στο πλαίσιο σύμβασης που υπεγράφη το 2020 και αφορούσε συνολική ποσότητα 1.150 τόνων.

«Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις, όμως πήραμε την απόφαση να τερματίσουμε αυτή τη σύμβαση και η τελευταία μεταφορά έγινε τον Οκτώβριο», εξήγησε εκπρόσωπος της Orano στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της εφημερίδας Le Monde.

Προϊόν επεξεργασίας καυσίμου, το URT, ή ανακυκλωμένο ουράνιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί εκ νέου καύσιμο, αφού μετατραπεί και εμπλουτιστεί ξανά.

Το κατεργασμένο ουράνιο αυτό εξήχθη στη Ρωσία διότι η Orano «δεν διαθέτει εργαστήρια μετατροπής», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η EDF είχε υπογράψει το 2018 σύμβαση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ με θυγατρική της Rosatom, την Tenex, για την «ανακύκλωση επανεπεξεργασμένου ουρανίου της EDF».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η απόφαση να συνεχιστούν ορισμένες σχέσεις ελήφθη με σεβασμό στις διεθνείς κυρώσεις», ανέφερε η EDF σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να αναφερθεί σε καμιά συγκεκριμένη σύμβαση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.