Ο Ν.Τραμπ για να μείνει στην ιστορία με θετικό τρόπο θα πρέπει να θυμάται μια φάση των αρχαίων Ελλήνων: «Μηδέν άγαν»...

Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από Κυριακή: Ψυχρή εισβολή και χειμωνιάτικο σκηνικό σε όλη τη χώρα

Δείτε χάρτες

Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από Κυριακή: Ψυχρή εισβολή και χειμωνιάτικο σκηνικό σε όλη τη χώρα

Κύμα ψύχους βρίσκεται «προ των πυλών» για τη χώρα, με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας να αναμένεται από την Κυριακή.

Οι ψυχρές αέριες μάζες θα «εισβάλουν» πρώτα στα βόρεια και στη συνέχεια στο σύνολο της επικράτειας, προκαλώντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 12/01 και Τρίτης 13/01, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Το πρωί και των δύο αυτών ημερών αναμένεται παγετός, με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός ακόμη και σε πεδινές περιοχές των κεντρικών και βόρειων ηπειρωτικών.

Παράλληλα, από σήμερα Σάββατο οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους σε πολλές περιοχές της χώρας, πριν ακόμη «κατεβάσει» αισθητά τον υδράργυρο η ψυχρή εισβολή.

Σύμφωνα με αναλύσεις των προγνωστικών χαρτών, οι ψυχρές αέριες μάζες που θα επηρεάσουν τη χώρα εμφανίζονται με γαλάζιες και μπλε αποχρώσεις στις χάρτες σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω από το έδαφος, δείχνοντας σαφώς πιο ψυχρό αέρα να κατευθύνεται προς την Ελλάδα.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αρχικά πιο αισθητή στα βόρεια ηπειρωτικά, με τις μέγιστες τιμές να μειώνονται σημαντικά, ενώ στα ανατολικά και νότια τμήματα η πτώση θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες και ημέρες. Σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας θα σημειωθεί παγετός το πρωί, με πιθανότητα να καταγραφούν θερμοκρασίες υπό το μηδέν και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Οι προγνώσεις δείχνουν πως η ψυχρή εισβολή θα συνοδευτεί και από χιόνια, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσουν όχι μόνο τα ορεινά και ημιορεινά, αλλά πιθανώς και περιοχές σε χαμηλότερο υψόμετρο στη Βόρεια Ελλάδα και στα ηπειρωτικά τμήματα.

Οι μετεωρολόγοι συνιστούν στους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για το τσουχτερό κρύο, ειδικά τις πρωινές ώρες, και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου αναμένονται θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Επίσης, οι μετακινήσεις στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ενδέχεται να επηρεαστούν από τον παγετό και, ενδεχομένως, από χιονοπτώσεις σε περιοχές με κατάλληλες συνθήκες.

Συνολικά, το ψυχρό κύμα που φέρνει αυτή η πτώση στη θερμοκρασία αποτελεί συνέχεια ενός χειμωνιάτικου μοτίβου καιρού, με εναλλαγές μεταξύ βροχών, ισχυρών ανέμων και πλέον έντονου ψύχους, και έρχεται να καθιερώσει το τριήμερο 11–13 Ιανουαρίου 2026 ως μια από τις πιο ψυχρές περιόδους μέχρι στιγμής για τον χειμώνα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο καιρός την Κυριακή 11 Ιανουαρίου
Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και από το βράδυ και σε περιοχές της βορειοανατολικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο και την Κρήτη 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα επικρατήσουν βορείων διευθύνσεων άνεμοι 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση η οποία θα είναι αισθητή στα βόρεια, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 06 με 08 βαθμούς, ενώ θα φτάσει στην υπόλοιπη χώρα τους 12 με 14 βαθμούς και στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου. Στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Ο καιρός τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου
Στο Ιόνιο λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι. Στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά ημιορεινά χιονοπτώσεις και από το μεσημέρι σχεδόν αίθριος καιρός. Στη Θράκη, την ανατολική και κεντρική Μακεδονία, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο βροχές ή χιονόνερο και σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 300 μέτρων περίπου πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και στα ορεινά της Κρήτης και των Κυκλάδων τοπικές χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός ο οποίος κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Ο καιρός την Τρίτη 13 Ιανουαρίου
Στην Κρήτη και το νότιο Αιγαίο νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός ο οποίος κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

Ο καιρός την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου
Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά από το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, όμως νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.