Κακοποίηση γαϊδάρου στη Ζίτσα: Τι ισχύει στην ελληνική νομοθεσία για τα ιπποειδή

Με αφορμή το πρόσφατο συμβάν της κακοποίησης του γαϊδάρου

Κακοποίηση γαϊδάρου στη Ζίτσα: Τι ισχύει στην ελληνική νομοθεσία για τα ιπποειδή

Με αφορμή το πρόσφατο συμβάν της κακοποίησης του γαϊδάρου στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσα από ενημερωτικό του σημείωμα διευκρινίζει τη νομοθεσία και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε ό,τι αφορά στα ιπποειδή και τα ζώα εργασίας.

Η βάση δεδομένων είναι σε περιβάλλον δοκιμαστικής διαδικασίας και θα μπει σε παραγωγικό περιβάλλον στις 21 Οκτωβρίου 2022 (6 μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης της Υ.Α.). Με το σύστημα αυτό η χώρα μας προσαρμόζεται πλήρως στις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας για τη σήμανση και καταγραφή ιπποειδών, με αφορμή την κακοποίηση του γαϊδάρου.

Η νομοθεσία για την προστασία των ιπποειδών ως ζώα εργασίας

Ενωσιακή νομοθεσία:

Κανονισμός 1/2005 του Συμβουλίου «για την προστασία των ζώων κατά την μεταφορά  και τις συναφείς δραστηριότητες», όπου ρυθμίζονται κανόνες για τη μεταφορά ιπποειδών όλων των κατηγοριών συμπεριλαμβανομένων των επιτρεπόμενων διαστημάτων ταξιδίου, ανάπαυσης, ποτίσματος και ταίσματος, καθώς και της ορθής φόρτωσης και εκφόρτωσης στα εγκεκριμένα μέσα μεταφοράς Οδηγία 98/58 της Επιτροπής «για την προστασία των ζώων στα εκτροφεία» όπου ρυθμίζονται κανόνες για την προστασία των ζώων σε όλους τους τύπους εκτροφών συμπεριλαμβανομένων των ιπποφορβείων.

Εθνική νομοθεσία:

Νόμος 1197/81 (Α’ 240) «Περί προστασίας των ζώων», όπου ρυθμίζονται θέματα ευζωίας ιπποειδών εργασίας και εκτροφών συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ευθανασίας και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμορφώσεων.

Εγκύκλιοι

Έχουν παράλληλα εκδοθεί οι ακόλουθες εγκύκλιοι που αφορούν το σύστημα οργάνωσης των επίσημων κτηνιατρικών ελέγχων για τον τομέα της προστασίας των ζώων κατά τη μεταφορά συμπεριλαμβανομένων των ιπποειδών (και των ιπποειδών εργασίας):

  • Εγκύκλιοι για τα ιπποειδή εργασίας στις οποίες ρυθμίζονται θέματα ευζωίας και ωραρίου εργασίας υπό ακραίες καιρικές συνθήκες (1837/108300/2.8.2018, 1530/191738/14.7.2020 και 1461/205906/3.8.2021).
  • Εγκύκλιος για την ικανότητα (υγεία, φυσική κατάσταση, φυσιολογική βάδιση) ζώων προς μεταφορά συμπεριλαμβανομένων των ιπποειδών (1073/133424/20.5.2021).
  • Εγκύκλιοι σχετικά με τη μεταφορά όλων των ειδών ζώων συμπεριλαμβανομένων των ιπποειδών, όπου παρέχονται διευκρινήσεις για τις διατάξεις του Κανονισμού 1/2005: 1090/177723/24.6.2022 με θέμα «Προστασία κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων τους θερινούς μήνες» 261069/15.1.2007 , 276832/23.7.2010, 2543/349457/14.12.20203).

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων

Επιπλέον ισχύουν οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων σχετικά με την προστασία των ιπποειδών εργασίας.

Η υπηρεσία μας συμμετέχει με εκπροσώπους της στην εθελοντική υποομάδα εργασίας της Πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των ζώων όσον αφορά την προστασία των ιπποειδών, από την οποία θα προκύψουν επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των ιπποειδών που εργάζονται στον τουρισμό(Δεκέμβριος 2022).

Όσο για τις κυρώσεις

Όσον αφορά τις κυρώσεις ισχύουν οι διατάξεις των ακόλουθων νόμων:

  • Το άρθρο 8 του ν. 1197/81 (Α’ 240), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 55 του ν.4745/2020 (Α’ 214) που περιλαμβάνει ποινικές κυρώσεις για τα ζώα εργασίας.
  • Το άρθρο 23 υποτομείς δ) και ε) του ν. 4235/2014 (Α’32) που περιλαμβάνει διοικητικές κυρώσεις για την προστασία, σήμανση και καταγραφή ιπποειδών.

Ηλεκτρονική Βάση στο Υπ.Α.Α.Τ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο Υπ.Α.Α.Τ. δημιουργείται Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 4 της αρ. 726/107637(ΦΕΚ Β΄2028/21.04.2022) Υ.Α η οποία περιλαμβάνει σε ατομικό επίπεδο, πληροφορίες σχετικές με:

  • την ταυτότητα των ιπποειδών (Ημερομηνία γέννησης, Ημερομηνία θανάτου, Περιγραφή, Όνομα, Αριθμός microchip, Μοναδικός ισόβιος αριθμός ιπποειδούς, κτλ),
  • τις εγκαταστάσεις διαμονής των ιπποειδών (Στοιχεία ταυτοποίησης υπευθύνου της εγκατάστασης, Έδρα της εγκατάστασης, Κωδικός εγκατάστασης, Ημερομηνία εισόδου του κάθε ιπποειδούς στην εγκατάσταση, κτλ),
  • τους υπεύθυνους των ιπποειδών (στοιχεία ταυτοποίησης, αναλυτικός κατάλογος με τα ιπποειδή για τα οποία είναι υπεύθυνος, κτλ)
  • τα έγγραφα ταυτοποίησης των ιπποειδών (Είδος έγγραφου ταυτοποίησης, Ημερομηνία έκδοσης, κτλ),
  • τους φορείς έκδοσης των εγγράφων ταυτοποίησης.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.