
Τον περασμένο Ιούλιο αναφέραμε ότι η Volkswagen εξετάζει ένα σενάριο που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα έμοιαζε αδιανόητο. Να κατασκευάζει στη Γερμανία ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν εξελιχθεί στην Κίνα. Τρεις μήνες αργότερα, ο επικεφαλής της γερμανικής φίρμας επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία εξετάζει πλέον την εισαγωγή επιλεγμένων κινεζικών μοντέλων στην Ευρώπη.
Μιλώντας σε βρετανικό μέσο, στο περιθώριο του Σαλονιού Αυτοκινήτου του Παρισιού, ο Thomas Schäfer αποκάλυψε ότι η εταιρεία εξετάζει την εισαγωγή ενός ή περισσότερων μοντέλων που έχουν σχεδιαστεί και εξελιχθεί αποκλειστικά για την κινεζική αγορά.
Ο Schäfer εξήγησε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Volkswagen κατάφερε να περιορίσει σημαντικά το κόστος εξέλιξης και κατασκευής των κινεζικών μοντέλων της. Αποτέλεσμα της στενότερης συνεργασίας με τους τοπικούς εταίρους και της διαφορετικής προσέγγισης στον σχεδιασμό.

Η γερμανική εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να εξάγει αυτοκίνητα από την Κίνα σε αγορές όπως η Αυστραλία και η Μέση Ανατολή. Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η Ευρώπη, αρχικά με περιορισμένες εισαγωγές, ώστε να αξιολογηθεί η ανταπόκριση του κοινού. Ένας πιθανός υποψήφιος είναι το Volkswagen ID. Unyx 09, μια μεγάλη ηλεκτρική μπερλίνα που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την XPeng. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης το ID. Aura T6, ένα SUV μήκους περίπου 4,8 m, που θα μπορούσε να τοποθετηθεί πάνω από το ID. Tiguan. Ο Schäfer αναφέρθηκε ακόμη στο ID. Era 9X, ένα SUV μήκους περίπου 5,2 m με σύστημα επέκτασης αυτονομίας (EREV). Ένα τόσο μεγάλο μοντέλο δύσκολα θα εξελισσόταν αποκλειστικά για την Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να εξεταστεί ως επιλεκτική εισαγωγή. Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μοντέλα, ημερομηνίες ή τιμές. Η ενδεχόμενη ευρωπαϊκή παραγωγή αποτελεί ξεχωριστό σενάριο. Η αντιστροφή των ρόλων, πάντως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για δεκαετίες, η Volkswagen μετέφερε τη γερμανική τεχνογνωσία στην Κίνα. Τώρα εξετάζει να αξιοποιήσει στην Ευρώπη αυτοκίνητα που γεννήθηκαν στην κινεζική αγορά. Κάτι που λέει πολλά για το πόσο έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. 
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.